Plašāk pārbaudīs ar politiski nozīmīgu personu saistīto cilvēku darījumus

(20.01.2016.)

Lai cīnītos pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, ar likuma grozījumiem paplašinās pārbaudāmo cilvēku loku, kas saistīti ar politiski nozīmīgu personu un veic darījumus. Tāpat paplašinās un precizēs to personu loku, kuras uzskatāmas par politiski nozīmīgām personām. Par to trešdien, 20.janvārī, lēma Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti, skatot grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas likumā galīgajā lasījumā.

Deputāti šodien atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka atbildīgajām iestādēm turpmāk būs arī jāpārbauda politiski nozīmīgas personas vecvecāku, mazbērnu, brāļu un māsu darījumi. Patlaban likums paredz darījumu pārbaudi tikai attiecībā uz vecākiem, laulātajiem, bērniem un viņu laulātajiem.

Likuma grozījumi noteic, ka atbildīgajām iestādēm, piemēram, bankām, būs jāveic klienta padziļināta izpēte, uzsākot un uzturot darījuma attiecības ar politiski nozīmīgu personu, tās ģimenes locekli vai ar tās cieši saistītu personu. Finanšu un kapitāla tirgus komisija izstrādās vadlīnijas, skaidrojot, kas ir ar politiski nozīmīgu personu cieši saistīts cilvēks, šodien komisijas sēdē deputātus informēja iestādes pārstāvji.

Darījumu izpēte būs jāpārtrauc, ja politiski nozīmīga persona nomirst vai arī vairs neieņem nozīmīgu publisku amatu vismaz 12 mēnešus un attiecīgie darījumi vairs nerada paaugstinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku, nosaka likuma grozījumi.

Politiski nozīmīga persona šajā likumā definēta kā persona, kura Latvijā, citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai trešajā valstī ieņem vai ieņēmusi nozīmīgu publisku amatu.

Tostarp tā ir valsts varas augstākā amatpersona, valdības vai pašvaldības vadītājs, ministrs, valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona valdībā vai pašvaldībā. 

Tāpat tas attiecas uz parlamenta deputātu, politiskās partijas vadības struktūras (valdes) locekli, tiesnesi, augstākās revīzijas (audita) iestādes padomes vai valdes locekli, centrālās bankas padomes vai valdes locekli, vēstnieku, pilnvaroto lietvedi, bruņoto spēku augstāko virsnieku, valsts kapitālsabiedrības padomes vai valdes locekli, starptautiskas organizācijas vadītāju un valdes locekli vai personu, kas šajā organizācijā ieņem līdzvērtīgu amatu, paredz likumprojekts. 

Priekšlikumi izstrādāti saistībā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijām, norādījuši priekšlikumu autori no Finanšu ministrijas.   Tāpat likumprojekts paredz noteikt, ka par noziedzīgi iegūtiem uzskatāmi arī līdzekļi personai, kura ir iekļauta kādā no valdības noteiktajiem personu sarakstiem, kas tiek turētas aizdomās par iesaistīšanos ne tikai teroristiskās darbībās, bet arī masveida iznīcināšanas ieroču izgatavošanā, glabāšanā, pārvietošanā, lietošanā vai izplatīšanā.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas likuma grozījumi trešajā galīgajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt