Valsts pārvaldes komisija konceptuāli atbalsta revīzijas komisiju izveidošanu republikas pilsētās

(27.10.2015.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 27.oktobrī, pauda konceptuālu atbalstu ierosinājumam par revīzijas komisijas izveidošanu republikas pilsētas domē, ja tās administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā reģistrēti vairāk nekā 100 tūkstoši iedzīvotāju. Grozījumi rosināti likumā “Par pašvaldībām”.   

“Likumprojektu virzīsim izskatīšanai Saeimas sēdē, bet jau tagad ir skaidrs, ka tam būs nepieciešami uzlabojumi. Tāpēc esam vienojušies izveidot darba grupu, un viens no tās uzdevumiem būs, piemēram, vērtēt, vai kā kritērijs revīzijas komisiju izveidē nebūtu jānosaka domes budžets, nevis iedzīvotāju skaits pilsētā,” pauda Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Piedāvātās izmaiņas paredz, ka republikas pilsētas domei uz savu pilnvaru termiņu jāizveido revīzijas komisija, kas darbojas saskaņā ar domes apstiprinātu nolikumu. Grozījumi arī paredz, ka domei jānosaka revīzijas komisijā ievēlējamo locekļu skaits iespēju robežās proporcionāli katras domē pārstāvētās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam. Komisijas locekļu skaits nedrīkstu būt mazāks par trim un lielāks par septiņiem. 

Patlaban pašvaldībām nav noteiks obligāts pienākums izveidot revīzijas komisiju, un tas var būt par iemeslu tam, ka pašvaldība nevar nodrošināt pilnvērtīgi likumīgu un lietderīgu rīcību ar finanšu līdzekļiem un mantu, likumprojekta anotācijā norāda grozījumu autori. 

Pašvaldību likuma grozījumi arī rosināti, lai novērstu situācijas, kad pašvaldībā finanšu revīziju veic audita departaments, kas ir izpildvaras pārziņā, un visiem domē ievēlētajiem politiskajiem spēkiem nav iespējas piekļūt pārbaužu informācijai, uzsver grozījumu autori. 

Likumprojekta anotācijā arī teikts, ka ar izmaiņām plānots nodrošināt lielāku pašvaldības paškontroli pār savu rīcību ar finanšu līdzekļiem. 

Par grozījumiem pašvaldību likumā trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt