Saeima nosaka rajona tiesu apvienošanas kārtību

(18.06.2015.)

Saeima ceturtdien, 18.jūnijā, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus likumā „Par tiesu varu”, nosakot rajona (pilsētu) tiesu reorganizācijas kārtību. 

Likums papildināts ar regulējumu, kas noteic kārtību, kādā rajona (pilsētas) tiesu var pievienot citai rajona (pilsētas) tiesai, nosaka reorganizējamās tiesas priekšsēdētāja un viņa vietnieka pilnvaru izbeigšanās kārtību, kā arī kārtību, kādā notiek lietu pārdale un tiesnešu pārcelšana tiesu reorganizācijas kārtībā. 

Iepriekš par likumprojekta virzību atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš atzīmēja, ka viena no pirmajām reorganizācijām saistībā ar šiem grozījumiem varētu notikt Jūrmalas pilsētas tiesā, jo iespējams, ka tuvākajā laikā amata pienākumus pildīs tikai divi tiesneši, no kuriem viens ir tiesas priekšsēdētājs. Tādējādi tiesā nav iespējams nodrošināt lietu izskatīšanas nepārtrauktību un lietu sadales nejaušību, kā arī nodrošināt lietu izskatīšanu saprātīgos termiņos. 

Saskaņā ar likuma izmaiņām rajona (pilsētas) tiesas varēs apvienot, ja tam būs piekritusi Tieslietu padome. Tieslietu padomei pēc tieslietu ministra priekšlikuma būs jāapstiprina tiesas reorganizācijas plāns, tajā pamatojot izmaiņu nepieciešamību, kā arī norādot tiesas priekšsēdētāja pienākumus un veicamos pasākumus. 

Ņemot vērā, ka tiesu darbību varēs pārskatīt attiecīgā tiesu apgabala ietvaros, tiesnešu pārcelšanai darbā citā tā paša apgabala rajona (pilsētas) tiesā nebūs nepieciešama tiesneša piekrišana. 

Tiesu varas likuma grozījumi rosināti, lai, apvienojot tiesas, tās varētu veidot ar lielāku tiesnešu skaitu, līdz ar to risinātu tiesu darba problēmas, kas saistītas ar nevienmērīgu tiesu noslodzi un atšķirīgu tiesvedības laiku, tostarp gariem lietu izskatīšanas termiņiem, kā arī grūtībām nodrošināt vienlaikus tiesnešu specializācijas un nejaušības principa ievērošanu lietu sadalē, norāda likumprojekta autori Tieslietu ministrijā. 

Grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā