Lībiņa-Egnere: Eiropas teritorijā iesaldētie konflikti apdraud Eiropas kopējo asinsriti

(24.04.2015.)

Eiropas teritorijā iesaldētie konflikti Ukrainā, Moldovā, Gruzijā un Kalnu Karabahas reģionā apdraud Eiropas kopējo asinsriti. Tādēļ patlaban Eiropai īpaši nepieciešami cilvēki, kas iestājas par tās vērtībām – brīvību un demokrātiju. Šo lomu pilda arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kuras saknes meklējamas Helsinku vienošanās parakstīšanā. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, piektdien, 24.aprīlī, Saeimas namā uzrunājot konferences „40 gadi kopš Helsinku vienošanās. Ko tālāk?” dalībniekus.

„Helsinku vienošanās dokumentā un Parīzes Hartā nostiprinātie principi joprojām ir spēkā un nav maināmi. Tā vietā, lai slēgtu jaunas vienošanās, mums jāpieliek kopīgi pūliņi, lai sasniegtu starptautisko kārtību, kas balstīta jau nostiprinātās vērtībās un principos. Tas attiecas arī uz neatkarīgu valstu robežu respektēšanu,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. Šajā kontekstā I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka EDSO ir neatsverama loma Minskas vienošanās izpildes uzraudzībā un citos procesos, veidojot dialogu starp iesaistītajām pusēm.

Savā runā Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka Krimas prettiesiskās aneksijas neatzīšanas politika ir būtiska, lai ilgtermiņā rastu risinājumu situācijai Ukrainas austrumos un citiem iesaldētiem konfliktiem.

I.Lībiņa-Egnere, uzrunājot klātesošos, informēja, ka tieši Eiropas Savienības (ES) Kaimiņattiecību politika, tostarp Austrumu partnerības programma, ir Latvijas ES prezidentūras stūrakmens. Mēs visi esam cerību pilni Rīgas Austrumu partnerības samitā maijā panākt progresu, teica Saeimas priekšsēdētājas biedre.

„Pirms 40 gadiem Helsinkus un Rīgu šķīra pārdesmit kilometri un mūsu kopīgā Baltijas jūra, taču cilvēkiem šajā pusē tā bija kā nepārvarams okeāns līdz cieņpilnai un brīvai dzīvei. Šobrīd, 2015.gadā, Vidusjūras dzelmē necilvēcīgi slīkst tūkstošiem bēgļu, kuri ar laivām tiecas pēc brīvības un cieņas Eiropā,” noslēdzot konferenci, norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedre un aicināja klātesošos ar klusuma brīdi pieminēt tos cilvēkus, kuri aizgājuši mokpilnā nāvē un ilgās pēc brīvības gan toreiz pirms 40 gadiem, gan tagad Ukrainā un citos militārajos konfliktos Eiropā, gan kā bēgļi Vidusjūras dzīlēs.

Pirms četrdesmit gadiem - 1975.gada 1.augustā - līdz ar Helsinku vienošanās parakstīšanu tika nodibināta Eiropas Drošības un sadarbības konference, kas vēlāk pārtapa par Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO). Mūsdienās organizācijai un tās sadarbībai ar Eiropas Savienību ir būtiska nozīme miera un drošības uzturēšanā Eiropā. 



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī