I.Parādnieks: „Māras solis” – visaptveroša valsts atbalsta programma ģimenēm ar bērniem, kas veidojama un realizējama līdz Latvijas simtgadei

(24.03.2015.)

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti otrdien, 24.martā, pauda atbalstu Nākotnes fonda prezentētajiem priekšlikumiem par iespējām, kā uzlabot demogrāfisko situāciju valstī, informē apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks. 

Nākotnes fonds piedāvā ieviest visaptverošu programmu „Māras solis” ģimenēm ar bērniem, kas būtu realizējama līdz Latvijas valsts simtgadei 2018.gadā, lai dotu ieguldījumu un radītu drošu pārliecību par nākotni ģimenēm ar bērniem. 

Galvenie virzieni programmas „Māras solis” realizācijai, kā norāda I.Parādnieks, ir visaptveroša valsts politika – tiešs valsts finansiālais atbalsts ģimenēm ar bērniem, tāpat arī laulības un ģimenes institūtu stiprināšana. Svarīgi ir izveidot mērķtiecīgu valsts politiku, par pamatu ņemot citu valstu labās prakses piemērus demogrāfijas uzlabošanas jomā, piemēram, Igaunijas pieredzi, kur, valstij mainot demogrāfijas politiku, ievērojami paaugstinājās dzimstības līmenis, uzsver apakškomisijas vadītājs. 

I.Parādnieks norāda, ka ir jāizstrādā demogrāfijas atveseļošanās karte, kuras izveides nepieciešamība ietverta arī valdības deklarācijā. 

Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti pauda atbalstu Nākotnes fonda priekšlikumiem, norādot, ka programmas „Māras solis” ietvaros ir jāpalielina iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums ģimenēm ar bērniem un jānodrošina kvalitatīvas brīvpusdienas skolās no 1. līdz 9.klasei. Tāpat būtiski nodrošināt un paplašināt ģimenes mājokļa politiku, līdzsvarot pensiju sistēmu, palielināt ģimenes valsts pabalstu par otro un trešo bērnu, kā arī nodrošināt adekvātas sociālās garantijas krīzes situācijās. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt