Ojārs Ēriks Kalniņš: Latvija var paļauties uz NATO līguma piektā panta spēku

(17.02.2015.)

„Latvija var paļauties uz NATO līguma piektajā pantā teikto, kas paredz, ka uzbrukums vienam NATO loceklim nozīmē uzbrukumu visām dalībvalstīm. To nupat vēlreiz apliecinājuši NATO valstu parlamentārieši un NATO vadība, tostarp NATO ģenerālsekretārs,” informē NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) Latvijas delegācijas vadītājs un bijušais NATO PA viceprezidents Ojārs Ēriks Kalniņš pēc NATO PA valstu delegāciju vadītāju tikšanās Beļģijas galvaspilsētā Briselē.

Sanāksmes uzmanības centrā bija Latvija kā prezidējošā valsts Eiropas Savienībā un kā iespējama apdraudējuma teritorija gadījumā, ja situācija Ukrainas austrumos eskalētos.

Pēc Latvijas delegācijas ierosinājuma tikšanās laikā pieņemts paziņojums, paužot cerību, ka konfliktam Ukrainas austrumos, kas prasījis tūkstošiem dzīvību, tiks pielikts punkts. Tāpat paziņojumā uzsvērts, ka pamiers jāievēro visām pusēm, un atzīts - Krievija ir konfliktā iesaistītā puse, kas atbildīga par agresiju, nevis neitrāls vidutājs. Tajā arī izteikta līdzjūtība Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā islāmistu ekstrēmista sarīkotajās apšaudēs bojāgājušo tuviniekiem. Paziņojumu pieņēma NATO PA birojs, kurā pārstāvēta NATO PA vadība un arī O.Ē.Kalniņš kā bijušais NATO PA viceprezidents.

NATO Parlamentārā Asambleja ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai.

2010.gadā NATO PA pavasara sesija notika Rīgā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā