Vucāns: profesionālās izglītības reformai jābūt pārdomātai un mērķtiecīgai

(03.02.2015.)

Profesionālās izglītības reformai jābūt pārdomātai un mērķtiecīgai, apkopojot reformā iesaistīto pušu viedokli, otrdien, 3.februārī, pēc Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdes uzsvēra tās priekšsēdētājs Jānis Vucāns, norādot, ka plānotās reformas mērķis ir sakārtot profesionālās izglītības sistēmu, ceļot šādas izglītības kvalitāti, padarot to atbilstošu darba tirgus prasībām, veicinot tās pieejamību, tai skaitā nodrošinot mobilitātes iespējas audzēkņiem, un tādejādi uzlabojot arī profesionālās izglītības iestāžu prestižu.

Uzklausot nozaru ekspertu viedokli, guvām priekšstatu par pozitīvajām tendencēm un pieredzi, kā piemēram, darba vidē balstīto mācību programmu īstenošanu, kur, salīdzinot ar 2013./2014. mācību gadu, iesaistīto audzēkņu skaits trīskāršojies, mācību programmu skaits dubultojies, bet praksēs iesaistīto uzņēmumu skaits pieaudzis septiņkārtīgi. Šīs programmas panākumi, kurā šogad iesaistīti jau 500 audzēkņi un vairāk nekā 200 uzņēmēju, norāda uz progresu, ka tas, ko māca, arvien vairāk atbilst tam, ko vajag darba devējiem, secina J.Vucāns.

Deputātiem pirms lemt par turpmākajiem likuma grozījumiem ir izsvērti jāvērtē reformās veicamo izmaiņu pamatotība, uzskata Izglītības komisijas vadītājs. Ir svarīgi, lai Saeimas deputāti, izskatot priekšlikumus likumā un lemjot par profesionālās izglītības reformu, būtu informēti par visu iesaistīto pušu un atbildīgo iestāžu viedokļiem.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā Saeimas 2.lasījumam iesniegtos priekšlikumus grozījumiem Profesionālās izglītības likumā turpinās skatīt komisijas sēdē šā gada 10.februārī.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta