Saeimā aplūkojama izstāde „Brīvības cīņas Latvijā. 1918. – 1921.”

(20.11.2014.)

Atzīmējot 95.gadadienu kopš uzvaras Bermontiādē, kas beidzās ar izšķirošu Latvijas armijas uzvaru, Saeimas bibliotēkā aplūkojama izstāde „Brīvības cīņas Latvijā. 1918. – 1921.”.

Izstāde veltīta ne tikai Latvijas valstiskuma likteni izšķirošajai karadarbībai Brīvības cīņu laikā, bet arī citām politiski, saimnieciski un sabiedriski nozīmīgām norisēm no valsts proklamēšanas brīža 1918.gada 18.novembrī līdz Latvijas Republikas atzīšanai de iure 1921.gada 26.janvārī.

Lai arī Brīvības cīņu laikā valsts neatkarība bija jāaizstāv ar ieročiem rokās, neapstājās spraigs darbs, lai stiprinātu valstij svarīgas jomas. Tika strādāts pie Latvijas naudas sistēmas, apbalvojumu un pastmarku radīšanas, tapa nacionālas skolas, valsts rūpējās par Pirmā pasaules kara bēgļu atgriešanos, kā arī tika atjaunotas ražotnes, ceļi, tilti un mājas.

Izstādē aplūkojams ne tikai Latvijas armijas apģērbs, ieroči, Lāčplēša Kara ordeņa piemiņlietas un dokumenti, bet arī dažādu valstu, valdību un pašvaldību naudas zīmes, kas bija maksāšanas līdzekļi Latvijas teritorijā līdz Latvijas rubļa ieviešanai, un pirmās Latvijas naudas zīmes. Tāpat aplūkojamas fotogrāfijas un dokumenti saistībā ar Latvijas bēgļu gaitām, Latvijas pirmās pastmarkas, kā arī pirmās Latvijas Republikas skolu mācību grāmatas, fotogrāfijas un liecības.

Izstāde „Brīvības cīņas Latvijā. 1918.-1921.” Saeimas bibliotēkā apskatāma līdz 2015.gada 30.aprīlim.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā