Ārlietu komisijas un Ārlietu ministrijas sadarbības primārie uzdevumi – darbs pie 2015.gada valsts budžeta un gatavošanās Saeimas ārlietu debatēm

(14.11.2014.)

„Darbs pie 2015.gada valsts budžeta, kā arī gatavošanās gaidāmajām Saeimas ārpolitikas debatēm un Rīgas Austrumu partnerības samitam – šie ir būtiskākie jautājumi, kuros tuvākajā laikā cieši sadarbosimies ar Ārlietu ministriju,” uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš piektdien, 14.novembrī, pēc komisijas sēdes, kurā deputāti tikās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Ārlietu ministrs informēja deputātus, ka nākamā gada valsts budžetā attiecībā uz ārlietām uzsvaru plānots likt uz pirmās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē īstenošanu, tāpat plānots paredzēt finansējumu darbam pie Latvijas vēstniecības Dienvidkorejā atvēršanas. Tāpat ministrs prognozē, ka Latvija 2016.gadā iestāsies Ekonomiskās sadarbības attīstības organizācijā, un ir nepieciešams finansējums Latvijas diplomātiskajai pārstāvniecībai šajā organizācijā. Tāpat nākamā gada valsts budžetā lielāku finansējumu plānots paredzēt attīstības sadarbībai, kā arī citiem ar ārpolitiku saistītiem mērķiem, sacīja E.Rinkēvičs.

Ārlietu komisijas deputāti un ārlietu ministrs sēdē vienojās, ka arī šogad vēl pirms ikgadējām Saeimas ārpolitikas debatēm Ārlietu komisijā notiks diskusija par Latvijas ārpolitikas prioritātēm un uzdevumiem 2015.gadā. Uz šo sēdi jau tradicionāli Ārlietu komisija aicinās ārlietu ekspertus, informē O.Ē.Kalniņš.

Sēdē E.Rinkēvičs arī informēja, ka vienošanās par sadarbību, gatavojoties Rīgas Austrumu partnerības samitam, panākta arī ar Eiropas Savienības augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni (Federica Mogherini). Rīgas samitā ir jāvieš korekcijas Austrumu partnerības politikā, sniedzot „ceļa karti” Eiropas Savienības austrumu robežas valstīm attiecību nostiprināšanai ar Eiropas Savienību, sacīja ārlietu ministrs, atzīmējot, ka par to ir vienisprātis arī ar F.Mogerīni. Tāpat Rīgas samitā Ukrainai ir jāpiedāvā speciāla sadarbības programma, teica E.Rinkēvičs.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt