Demogrāfijas lietu apakškomisija atbalsta publiskot uzturlīdzekļu nemaksātājus

(17.06.2014.)

Lai veicinātu vecāku pienākumu pildīšanu, maksājot uzturlīdzekļus, Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija otrdien, 17.jūnijā, konceptuāli atbalstīja pēc tieslietu ministres Baibas Brokas iniciatīvas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā”, kas paredz izveidot publiski pieejamu datu bāzi ar uzturlīdzekļu nemaksātājiem.

„Kā šodien noskaidrojām apakškomisijas sēdē, uzturlīdzekļu nemaksāšana saviem bērniem ne vienmēr ir ļaunprātība. Nereti tie ir sociālie apstākļi, jo īpaši lauku rajonos, kādēļ uzturlīdzekļus nākas maksāt valstij, nevis bērnu vecākiem. Tomēr situācija, ka uzturlīdzekļu nemaksātāji ir valstij parādā teju simts miljonus eiro, ir nepieņemama,” uzsver Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Tieslietu ministrijas un Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) sagatavotie likuma grozījumi paredz, ka UGFA savā mājaslapā drīkstēs publiskot ziņas par parādnieku, ja tam piekritīs otrs no vecākiem, kā arī, ja parādnieks nebūs I vai II grupas invalīds. Labklājības ministrija norādīja uz nepieciešamību izvērtēt, ka netiktu publicēti arī III grupas invalīdi. Savukārt Tiesībsarga biroja pārstāvji norādīja uz iespējamiem riskiem, ja tiks publicēta persona koda otrā puse.

Datu publiskošanas mērķis ir bērnu tiesību aizsardzības nodrošināšana, lai veicinātu vecāku pienākumu pildīšanu, maksājot uzturlīdzekļus, kā arī veicinātu atbildīgu un godprātīgu saistību izpildi arī citās jomās, piemēram, biznesa darījumos, norāda likumprojekta autori.

Konceptuālu atbalstu likumprojektam apakškomisijas sēdē pauda arī Labklājības ministrijas, Tieslietu ministrijas un Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvji.

Vienlaikus apakškomisijas deputāti vienojās uz otro lasījumu precizēt publiskojamo personas datu apjomu, kā arī ietvert deleģējumu Ministru kabinetam noteikt kārtību, kā parādnieki tiks iekļauti šajā reģistrā un kā no tā tiks dzēsti.

Tāpat apakškomisijas deputāti kā vērtīgu atzina asociācijas „Ģimene” valdes priekšsēdētājas Ilonas Bremzes priekšlikumu UGFA veidot pozitīvu publisku kampaņu, lai veicinātu izpratni par vecāku atbildību, īpaši tēva lomas celšanu ģimenē.

Likumprojektu deputāti plāno iesniegt ceturtdien Saeimas Prezidijam, lai to skatītu tuvākajā Saeimas ārkārtas sēdē.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt