Juridiskā komisija uzdod izstrādāt efektīvu risinājumu patvaļīgas būvniecības apkarošanai

(17.06.2014.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 17.jūnijā, uzdeva atbildīgajām iestādēm divu nedēļu laikā nākt klajā ar efektīvu risinājumu, lai atturētu personas no patvaļīgas būvniecības un ļautu apturēt neatļautus būvdarbus.

„Patvaļīgās būvniecības sērga mūs valstī velkas gadiem. Mēs redzam iežogotas teritorijas, kurās būvniecība notiek pilnīgi bez nekādas dokumentācijas un saskaņošanas, teritoriju apsargā bruņoti vīri, inspektori tajās iekšā netiek ielaisti. Pat ja izdodas uz papīra būvniecību apturēt, praksē tā turpinās visu tiesvedības laiku, faktiski – līdz ēka ir gatava. Pēc tam nelegālo būvniecību legalizē. Ar nožēlu jāatzīst, ka tādas lietas mūsdienās ir iespējamas un vēl skumīgāk, ka valsts ar šo problēmu nespēj cīnīties,” situāciju raksturo Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Problēmu absurdu padara fakts, ka, būvējot bez atļaujas, persona var apstrīdēt administratīvo aktu un tiesāties gadiem, vienlaikus ignorējot lēmumu par būvdarbu apturēšanu, šodienas komisijas sēdē norādīja pieaicinātie speciālisti.  

Kā potenciālu risinājumu deputāti saskata kriminālatbildības noteikšanu par patvaļīgu būvniecību, vienlaikus rodot šai normai tādu juridisku ietvaru, kas ļauj nekavējoties uzsākt lietas izmeklēšanu un iztiesāšanu, informē komisijas priekšsēdētāja.

„Aizbildinoties ar risku izjaukt tiesību sistēmu, ierēdņi līdz šim nav nākušas klajā ar piedāvājumu, kā cīnīties ar šādu visatļautību un tiesisko nihilismu. Tādēļ esmu nolēmusi nevirzīt tālākai izskatīšanai Krimināllikuma grozījumus, pirms tajos nebūs iestrādāts mehānisms cīņai ar patvaļīgu būvniecību,” uzsver I.Čepāne.

Deputāti šodien vienojās turpināt darbu pie Krimināllikuma grozījumu otrā lasījuma redakcijas sesiju starplaikā, sanākot uz sēdēm jūlija sākumā pēc priekšlikumu saņemšanas.

I.Čepāne piebilst, ka atbildība par situāciju jāuzņemas arī likuma normu piemērotājiem, jo patlaban netiek izmantotas visas likumos noteiktās iespējas, piemēram,  netiek pieprasītas tiesneša sankcijas, lai patvaļīgas būvniecības gadījumos varētu iekļūt privātīpašumā. Šajā gadījumā, ja tiesas lēmums netiek pildīts, par to iestātos kriminālatbildība. Turklāt patlaban par šādiem pārkāpumiem iespējas piemērot vien administratīvu atbildību, kas, ņemot vērā ilgos tiesvedības procesus un salīdzinoši nelielās sankcijas, neattur būvdarbu veicējus no likuma pārkāpšanas.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta