Saeimā diskutēs par Saeimas vēlēšanu likuma piemērotību mūsdienu situācijai

(07.05.2014.)

Pirmdien, 12.maijā, Saeimas namā notiks diskusija „Cik piemērots ir Saeimas vēlēšanu likums mūsdienu situācijai?”, ko organizē Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

 „Diskusija par Saeimas vēlēšanu likumu iecerēta, lai identificētu tos jautājumus, kas rada problēmas, diskutētu par tiem un iezīmētu iespējamos risinājumus,” pauž Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja biedrs Valdis Liepiņš.

 Viena no diskusijas tēmām ir par derīgiem personu apliecinošiem dokumentiem vēlēšanās. „Likums nosaka, ka vienīgais atļautais dokuments personas apliecināšanai Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņa pase, savukārt Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās var piedalīties arī ar personas apliecību. Šī atšķirīgā situācija ir jārisina, ņemot vērā, ka tie vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecības, nevar piedalīties parlamenta vēlēšanās,” akcentē V.Liepiņš.

Diskusijā plānots arī apspriest patlaban noteikto, ka ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji var balsot tikai par Rīgas vēlēšanu apgabala deputātu kandidātu sarakstiem, kā arī runāt par iespēju piecu vēlēšanu apgabalu vietā veidot 13.

Saeimas vēlēšanu likumam veltīto diskusiju atklās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja biedrs Valdis Liepiņš, un tajā aicināti piedalīties profesors Juris Borzovs, profesors Aivars Endziņš, pētījumu centra „SKDS” vadītājs Arnis Kaktiņš, zvērināts advokāts Linards Muciņš, politologs Veiko Spolītis un zvērināta advokāte Viola Supe.

Interesenti dalībai diskusijā aicināti pieteikties līdz 9.maijam, zvanot pa tālruni 67087267 vai rakstot uz e-pastu pasvaldibas.komisija@saeima.lv

Diskusija „Cik piemērots ir Saeimas vēlēšanu likums mūsdienu situācijai?” pirmdien, 12.maijā, notiks Saeimas nama Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11, un tā sāksies pulksten 9.30.

Diskusijas darba kārtība pieejama: https://www.saeima.lv/prese/120514.pdf, un tai tiešraidē varēs sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.  

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā