Juridiskā komisija: misijās dienošajiem karavīriem un zemessargiem vienkāršāka būs arī dalība tautas nobalsošanā

(01.04.2014.)

Turpmāk starptautiskajās misijās dienošajiem karavīriem un zemessargiem vienkāršāka būs piedalīšanās arī tautas nobalsošanā, kā arī parakstu vākšanā par tautas nobalsošanu vai likumu ierosināšanu. Tas paredzēts ar grozījumiem, ko otrdien, 1.aprīlī, Saeimas Juridiskā komisija atbalstīja izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimas sēdē. Patlaban balsošanas kārtība karavīriem jau atvieglota Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

 Grozījumi likumā „Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” paredz, ka karavīri un zemessargi parakstīties par tautas nobalsošanas vai likumu ierosināšanu, kā arī piedalīties tautas nobalsošanā varēs savās dienesta vietās starptautiskās operācijas rajonā.

Karavīriem un zemessargiem parakstīšanās starptautiskās operācijas rajonā tiks organizēta kārtībā, kāda noteikta viņu dalībai Saeimas vēlēšanās - parakstu vākšanai un tautas nobalsošanai dienesta vietās netiks atvērti atsevišķi vēlēšanu iecirkņi, bet Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) organizēs savlaicīgu balsotāju sarakstu veidlapu, balsošanas zīmju un citu materiālu nogādāšanu dienesta vietās. Atbildīgais par parakstu vākšanas vai tautas nobalsošanas norisi dienesta vietā būs Nacionālā kontingenta komandiera pilnvarota persona.

Pēc parakstīšanās Nacionālā kontingenta komandiera pilnvarotajai personai parakstu lapas nekavējoties būs jānosūta Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajam štābam pārsūtīšanai CVK.

Līdzšinējā parakstīšanās kārtība starptautiskajās misijās nav bijusi pietiekami efektīva, jo liels daudzums karavīru pasu bija jānogādā tuvākajā Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā un formalitāšu kārtošana kavēja karavīrus veikt dienesta pienākumus, uzsver likumprojekta autori.

Karavīri tāpat kā līdz šim varēs balsot arī pa pastu.

Grozījumi likumā „Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā