Ārlietu komisija ar Lietuvas vēstnieku pārrunā Rail Baltic projekta virzību

(19.02.2014.)

Lai pārrunātu Rail Baltic projekta virzību, Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 19.februārī, tikās ar Lietuvas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ričardu Deguti (Ričardas Degutis). Deputāti komisijas sēdē pauda bažas, ka projekts varētu ieilgt, jo Lietuva sākusi izpēti par iespējamu sākotnējā projekta maršruta maiņu, virzot to ne tikai caur Kauņu, bet arī caur Viļņu.

„Ja Lietuva lemtu par Rail Baltic projektā paredzētā maršruta maiņu, iespējams, tas nozīmētu arī izmaiņas līdzšinējos lēmumos Eiropas Savienības līmenī. Tomēr Ārlietu komisija cer, ka Lietuvas rīcība nemainīs Eiropas Parlamenta un Eiropas Savienības Padomes pozīciju un līdz ar to nav sagaidāmas izmaiņas projekta īstenošanā pārējām Baltijas valstīm, tostarp izmaiņas pieejamajā finansējumā,” akcentē Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. Vienlaikus viņš uzsver, ka Lietuvas jaunās iniciatīvas par Viļņas savienojumu nedrīkst mainīt projektā paredzētās trases novietojumu un Viļņas savienojums varētu būt projekta turpinājums.

Komisija arī aicināja vēstnieku par Ārlietu komisijas paustajām bažām informēt Lietuvas parlamentu un valdību.

Vēstnieks deputātiem sacīja, ka Lietuva plāno līdz šī gada beigām noslēgt sākto izpēti par iespējamu Rail Baltic maršruta maiņu Lietuvas teritorijā. R.Deguts arī apliecināja Lietuvas ciešo iesaisti projektā un sacīja, ka Lietuva nesaskata politiskas problēmas tā īstenošanā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī virkne citu ar Rail Baltic projektu saistītu jautājumu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā