Saeima konceptuāli atbalsta priekšlikumu par 30 gadiem pagarināt iespēju tiesas ceļā noskaidrot sadarbību ar VDK

(30.01.2014.)

Saeima ceturtdien, 30.janvārī, pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz par 30 gadiem pagarināt termiņu, kādā likumā noteiktā kārtībā iespējams konstatēt kādas personas sadarbības faktu ar Valsts drošības komiteju (VDK) padomju laikā.

 Saskaņā ar spēkā esošo likuma „Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” redakcija nosaka - sākot no šī gada 3.jūnija sadarbības fakta konstatēšana ar VDK šajā likumā noteiktajā procedūrā vairs nav pieļaujama un personas iespējamo sadarbību ar VDK nedrīkst izmantot tiesiskajās attiecībās pret šo personu.

 Saeimas Nacionālas drošības komisijas izstrādātais likumprojekts paredz iespēju sadarbības faktu ar VDK konstatēt vēl 30 gadus.

Neveicot likuma grozījumus, pēc šī termiņa nebūs tiesiska pamata vērtēt kādas personas iespējamo sadarbību ar VDK.

Patlaban virkne likumu paredz tiesību ierobežojumu personām, kuras ir bijušas VDK darbinieki vai informatori. Termiņa pagarinājums nepieciešams, lai aizsargātu valsts drošību un demokrātisko iekārtu, norāda Saeimas Nacionālās drošības komisija, kas sagatavojusi likumprojektu.

Apspriežot likumprojektu par tā virzību atbildīgajā Juridiskajā komisijā izvērsās diskusija arī par to, vai un kā būtu publiskojama VDK aktīvo „aģentu” kartotēka jeb tā dēvētie „čekas maisi”. Taču, kā norādīja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, šis likumprojekts neregulē un neattiecas uz VDK aktīvo „aģentu” kartotēkas jeb „čekas maisu” publiskošanu vai termiņa pagarinājumu, kādā tos nedrīkst publiskot.

Likums patlaban paredz iespēju ikvienai personai pieprasīt ziņas attiecībā uz sevi par iespējamo VDK dokumentu esamību Totalitārisma seku dokumentēšanas centra rīcībā. Turklāt ikvienai fiziskai personai ir tiesības vērsties tiesā, lai apstrīdētu sadarbības faktu.

Grozījumiem likumā „Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” Saeimā vēl jāskata otrajā un trešajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt