Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta plašāku valsts kontroli būvniecības procesos

(04.12.2013.)

Valstij būtiski jāpastiprina būvniecības procesa uzraudzība un kontrole. To trešdien, 4.decembrī, lēma Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti, konceptuāli atbalstot grozījumus Būvniecības likumā.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš uzsver, ka kontroles iestādei ir ne tikai jāpārbauda būvprojekta dokumentācija, bet arīdzan aktīvi jāizmanto iespējas jebkuru ēku brīvi pārbaudīt dabā.

Komisijas deputāti šodien atbalstīja Ekonomikas ministrijas iesniegto priekšlikumu, kas paredz atbildīgās ministrijas padotībā izveidot iestādi, kura varēs ne tikai pieprasīt nepieciešamos dokumentus būvobjekta pārbaudei, bet arī jebkuru būvi apsekot un pārbaudīt atkārtoti vai pēc nodošanas ekspluatācijā, skaidro J.Ozoliņš. Konstatējot pārkāpumus, šī iestāde arī varēs apturēt būvdarbus, uzdot ekspluatācijā nodotas būves īpašniekam novērst tās bīstamību vai arī aizliegt būves ekspluatāciju.

Tāpat deputāti atbalstīja 34 deputātu iesniegto likumprojektu, kas paredz Valsts būvinspekcijas atjaunošanu un pastiprināt celtniecības procesa uzraudzību.

Pašlaik būvniecības regulējums noteic, ka Ekonomikas ministrija veic būvniecības vispārējo pārraudzību un koordināciju valstī, bet pašvaldība kontrolē, kā būvnieki ievēro normatīvo aktu prasības.

Likumprojektu, kuru iesniedza 34 deputāti, Saeima skatīs rītdienas ārkārtas sēdē. Savukārt Tautsaimniecības komisijas sagatavoto likumprojektu deputāti lūgs Saeimu skatīt rītdienas kārtējā sēdē.





Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt