Partijas dibināšanu apliecinās zvērināts notārs

(31.10.2013.)

Partijas dibinātāju sapulces norise turpmāk būs jāapliecina zvērinātam notāram, paredz Saeimā ceturtdien, 31.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Politisko partiju likumā.

 Grozījumi paredz, ka turpmāk partijas dibinātāju sapulces norisi apliecinās zvērināts notārs, protokolā norādot sapulcē piedalījušos personu vārdu, uzvārdu un personas kodu, kā arī pilsonību atbilstoši uzrādītajai pasei vai personas apliecībai. Zvērinātam notāram, apliecinot parakstus, būs jāpārbauda arī katra dibinātāja rīcībspēja.

 Tāpat protokolā būs jānorāda dibinātāju sapulces lēmums par partijas dibināšanu un personu skaits, kas balsojuši par partijas dibināšanu, kā arī citi sapulcē pieņemtie lēmumi.

Grozījumu redakcija arī paredz, ka jaundibinātas partijas reģistrācija būs liegta, ja partijas dibinātāju sarakstā un dibināšanas sapulces norises protokolā norādītās personas nebūs vienas un tās pašas.

Līdzšinējais regulējums mainīts, lai novērstu situāciju, ka partijas dibināšanas sapulcē piedalās nepietiekams dibinātāju skaits, kā arī personas, kas nevar būt par dibinātājiem. Praksē nereti sastopami gadījumi, kad pēc dibināšanas sapulces tiek meklēti iztrūkstošie pilngadīgie pilsoņi, kuri sapulcē nav piedalījušies, bet kuru paraksti nepieciešami, lai varētu reģistrēt partiju. To izmanto ekstrēmi un radikāli tendētas personas, kas savu mērķu sasniegšanai dibina gan biedrības, gan politiskās partijas, iepriekš par likumprojekta virzību atbildīgajā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē norādīja grozījumu autori.

Ar likuma izmaiņām arī tiks pastiprināts partiju kontroles mehānisms, un turpmāk visām politiskajām partijām Uzņēmumu reģistrā katru gadu līdz 1.martam būs jāiesniedz partijas biedru reģistrs. Tas nepieciešams, lai pārliecinātos par partijas atbilstību likuma prasībām. Līdz šim partijām bija jāsniedz ziņas tikai par partijas biedru kopējo skaitu un pilsonību. Šāda kārtība novērsīs gadījumus, kad personas, kuras nevar nodibināt savu partiju, atrod jau reģistrētu partiju, kas reālu darbību neveic, un, vienojoties ar esošajiem partijas vadītājiem, iestājas tajā un pārņem partijas vadību, norāda grozījumu autori. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt