Ilmārs Latkovskis: jāvērtē iespēja veidot Diasporas lietu apakškomisiju vai parlamenta līmeņa darba grupu diasporas pārstāvniecībai parlamentā

(30.10.2013.)

Lai veicinātu latviešu diasporas interešu pārstāvniecību Latvijā, jāvērtē iespēja veidot Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas Diasporas lietu apakškomisiju vai parlamenta līmeņa darba grupu. To trešdien, 30.oktobrī, rosināja Saeimas Sabiedrības Saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis komisijas sēdē. Tajā piedalījās arī Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA), Eiropas Latviešu apvienības, Amerikas Latviešu apvienības, Krievijas Latviešu Kongresa, kā arī Ārlietu ministrijas pārstāvji.

„Priekšlikuma mērķis ir apzināt un efektīvi organizēt to potenciālu, ko diaspora var dot Latvijas attīstībai. Tāpēc mums ir jāapzinās un jāņem vērā diasporas iespējas un vajadzības,” uzsvēra I.Latkovskis.

Diasporas lietu apakškomisijai vai parlamenta līmeņa darba grupai, proti, diasporas pārstāvniecībai būtu virkne uzdevumu, tostarp sekmēt parlamentāriešu un diasporas organizāciju pārstāvju izpratni par diasporas lomu Latvijas attīstībā un pilnveidot ārzemēs dzīvojošo Latvijas pilsoņu iespējas ietekmēt mūsu valstī notiekošo, informēja komisijas priekšsēdētājs. Tāpat diasporas pārstāvniecībai īpaša uzmanība būtu jāpievērš jaunajai diasporai jeb tiem, kuri no Latvijas izceļojuši pēdējos gados.

Komisijas deputāts Vladimirs Reskājs pauda atbalstu diasporas pārstāvniecības mērķim, proti, nepieciešamībai stiprināt saikni starp Latvijas valsti un latviešu diasporu, kā arī īstenot efektīvu diasporas politiku. Tiesa, vēl ir jādiskutē par piemērotāku veidu šī mērķa īstenošanai. Tāpat būtu jāpārņem to valstu pieredze, kuras efektīvi sadarbojas ar savas valsts diasporu, tādējādi veicinot ekonomikas attīstību un popularizējot savu valsti ārzemēs, sacīja V.Reskājs.

Deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) pauda bažas par rosinājumu veidot apakškomisiju komisijai, kura nav tā dēvētā likumdošanas komisija un turklāt uz sēdēm varētu sanākt vien dažas reizes gadā. Diasporas interesēm ir jābūt plašāk pārstāvētām izpildvarā. Savukārt komisijas priekšsēdētāja biedrs Valdis Liepiņš sacīja, ka vispirms ir konceptuāli jālemj, vai diasporas pārstāvība Latvijas parlamentā ir vajadzīga. Par pamatu diasporas interešu pārstāvībai Latvijā var kalpot arī PBLA ikgadējās Latvijas valstspiederīgo sanāksmes, teica V.Liepiņš.

Latviešu diasporas organizāciju pārstāvji sēdē pauda atbalstu apakškomisijas vai darba grupas veidošanai Saeimā. Eiropas Latviešu apvienības priekšsēdētājs Aldis Austers teica, ka ideja ir atbalstāma, tostarp tāpēc, ka šobrīd mūsu valsts nozaru ministrijās ir mazs skaits ierēdņu, kuru darba pienākumi saistīti ar diasporas interesēm, turklāt Latvijas valstspiederīgie tajās bieži sastopas ar neizpratni. Savukārt PBLA priekšsēdis Jānis Kukainis sacīja, ka līdzšinējā diasporas sadarbība ar Latvijas valdību un diplomātiskajiem pārstāvjiem ir veiksmīga. 

Krievijas Latviešu Kongresa priekšsēde Lauma Vlasova pauda pārliecību, ka ir jāveido Diasporas lietu apakškomisija un tai darbs būtu jāturpina arī nākamajos Saeimas sasaukumos. Savukārt Amerikas Latviešu apvienības Informācijas nozares vadītāja Taira Zoldnere atzīmēja, ka apakškomisijas veidošanas gadījumā ir jārisina tehniski jautājumi.

Nākamā komisijas sēde par šo jautājumu plānota nākamā gada janvārī.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā