Juridiskajā komisijā diskutē par priekšlikumiem izpildvaras darba pilnveidošanai

(11.10.2013.)
Galerie

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti piektdien, 11.oktobrī, komisijas paplašinātajā sēdē diskutēja par Valsts prezidenta Andra Bērziņa Saeimā iesniegto iniciatīvu valdības darba pilnveidošanai un par tās virzību vienojās lemt kādā no nākamajām Juridiskās komisijas sēdēm.

 „Šodienas sēdē iepazināmies ar Valsts prezidenta ierosinājumiem valdības kapacitātes stiprināšanai un iztaujājām priekšlikumu izstrādātājus, par to, kā ar iecerētajām reformām plānots uzlabot Ministru kabineta darbu. Uzmanības vērti ir priekšlikumi par ministru atbildību parlamenta priekšā un parlamentāro sekretāru lomas paaugstināšanu. Taču jāatzīst, ka neskaidrību un neatbildētu jautājumu vēl ir daudz, tāpēc par šīs likumdošanas iniciatīvas tālāko virzību vēl lemsim komisijā,” akcentē Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Iniciatīva paredz grozīt Satversmi, Ministru kabineta iekārtas likumu un Saeimas kārtības rulli, paredzot mainīt līdzšinējo Ministru prezidenta apstiprināšanu amatā, kam būtu nepieciešama 51 Saeimas deputāta atbalsts, kā arī valdības locekļu izvirzīšanas un apstiprināšanas kārtību. Tāpat ierosināts atteikties no principa, ka gadskārtējā valsts budžeta noraidīšana parlamentā uzskatāma par neuzticības izteikšanu Ministru kabinetam.

Apspriežot piedāvātās izmaiņas, deputāti interesējās, vai iecere, ka ministrus neapstiprina Saeima, bet gan amatā ieceļ Valsts prezidents pēc Ministru prezidenta ieteikuma, neradīs konstitucionālo krīzi un vai ir domāts par šādu situāciju risinājumu. Tāpat deputāti jautāja, kā plānots rīkoties sadrumstalota parlamenta gadījumā, kad ir grūtības izveidot koalīciju un nav iespējams nodrošināt 51 deputāta atbalstu Valsts prezidenta nominētam valdības vadītāja amata kandidātam. 

„Visi šie jautājumi vēl ir analizējami, kā arī par tiem vēl ir nepieciešama diskusija plašā ekspertu un arī sabiedrisko organizāciju lokā”, uzsver komisijas priekšsēdētāja I.Čepāne.  

 
Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157636421134345/
Komisijas sēdes audioieraksts: https://www.saeima.lv/prese/audio/2013_10_11_11_00_JK.mp3


Saeimas Preses dienests

 

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”