Vācu studenti noslēdz praksi Saeimā

(27.09.2013.)
Galerie

Studenti no Vācijas Melānija Franka (Melanie Frank) un Sebastians Reiters (Sebastian Reiter) piektdien, 27.septembrī, noslēdz praksi Saeimā. Mēneša laikā stažieriem bija iespēja iegūt materiālus saviem pētnieciskajiem darbiem un iepazīt mūsu parlamenta un deputātu darbu.

Vācu jaunieši atzīst, ka, pateicoties deputātiem, viņi guvuši pilnīgi jaunu ieskatu un vērtīgas atziņas sev interesējošajās tēmās, kā arī vairāk uzzinājuši par Latviju. Tāpat studentiem tā bijusi iespēja klātienē iepazīt to, par ko viņi iepriekš tikai lasījuši grāmatās un rakstījuši savos darbos.

M.Franka studē Heidelbergas universitātē Vācijā, šeit pētīja Latvijas pilsonības un valodas politiku. Kopš 2006.gada jauniete arī mācās latviešu valodu, un prakse Saeimā ļāva to būtiski uzlabot. Savukārt S.Reiters, kurš Ķelnes Universitātē studē politikas zinātni un Eiropas Savienības jautājumus, papildināja zināšanas par nacionālo parlamentu lomu Eiropas Savienības un ārlietu jomā.

M.Franka un S.Reiters parlamentā tikās arī ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu. Jaunieši deputātu Ineses Lībiņas-Egneres (RP), Viktora Valaiņa, Ata Lejiņa (Vienotība), Inas Druvietes (Vienotība), Lolitas Čigānes (Vienotība) un Edvarda Smiltēna (Vienotība) vadībā iepazinās ar parlamenta ikdienas darbu frakcijās un komisijās. Prakses laikā studenti no Vācijas arī apmeklēja lekcijas Latvijas Universitātē.

Saeima katru gadu dod iespēju diviem studentiem no Vācijas iepazīt mūsu parlamenta darbu. Jaunieši Saeimā stažējas Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas ietvaros, kurā jau trešo gadu iesaistās arī mūsu parlaments. Prakses vietu parasti iegūst jaunieši ar padziļinātu interesi un priekšzināšanām par Latviju un parlamentāro darbu.

Starptautisko parlamentu stipendiju programmu (Internationales Parlaments-Stipendium) Bundestāgs īsteno kopš 1986.gada, un Latvijas studentiem iespēja stažēties Vācijas parlamentā ir jau kopš 1992.gada.


Fotogrāfijas no tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157635939036464/
Videosižets par vācu studentu praksi Saeimā: https://www.youtube.com/watch?v=_zgToJ0RCuQ





Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”