R.Vējonis: krāpšanās nodokļu jomā ir visas Eiropas Savienības problēma

(27.09.2013.)
Galerie

„Izvairīšanās no nodokļu maksāšanas un krāpšanās ar nodokļiem grauj nodokļu bāzi, un tie ir godīgie iedzīvotāji un uzņēmumi, kuri samaksā tos nodokļus, no kuriem izvairījušies krāpnieki. Krāpšanās nodokļu jomā skar katras valsts ekonomiku un finanses - tā ir visas Eiropas Savienības (ES) problēma. Gadā Eiropas Savienībā nodokļus izkrāpj un nesamaksā vismaz 200 miljardu eiro apmērā – tā ir puse no Eiropas Savienības budžeta,” piektdien, 27.septembrī, Saeimas namā atklājot Baltijas Asamblejas (BA) un Beniluksa parlamenta rīkotu semināru „Koordinēta stratēģija efektīvākai ar PVN saistītas krāpšanas apkarošanai Eiropas Savienībā”, akcentēja BA prezidents Raimonds Vējonis.

BA prezidents vērsa uzmanību, ka krāpšana samazina valstu budžetus izdevumiem veselības aprūpes, izglītības un pētniecības jomā. Tāpat nodokļu krāpšanas pieļaušana ir netaisnīgums pret tiem pilsoņiem un uzņēmumiem, kas savas saistības pilda godprātīgi, turklāt tā kropļo konkurenci, radot tirgus darbības traucējumus.

„Nodokļi nav pašmērķis, bet sabiedrības instruments, lai īstenotu politiski apstiprinātus mērķus, tostarp ienākumu sadales izlīdzināšanu, kaitīgu darbību aplikšanu ar nodokli un kopējo sociālās palīdzības pakalpojumu ekonomiskās bāzes izveidošanu,” sacīja R.Vējonis, uzsverot - labas nodokļu sistēmas pamatā ir taisnīga un plaša nodokļu bāze un saprātīgas nodokļu likmes.

Ir pierādīts – jo lielāki nodokļi, jo vairāk nodokļu maksātāju centīsies atrast veidu, kā izvairīties no saistību pildīšanas. Tāpat to veicina arī sarežģītās nodokļu sistēmas, kā arī mulsinoši normatīvo aktu skaidrojumi un dažādi atbrīvojumi, pauda BA prezidents.

Eiropas Komisijas (EK) Nodokļu politikas un muitas savienības ģenerāldirektorāta ģenerāldirektors Heincs Cureks (Heinz Zourek) informēja klātesošos, ka 2006.gadā tika apstiprināts pirmais krāpšanās ar PVN apkarošanas plāns un jau šī gada beigās būs zināmi pirmie rezultāti ES mēroga cīņai ar krāpšanos PVN jomā. Tāpat H.Cureks uzsvēra, ka cīņā ar krāpšanos PVN jomā jāattīsta sadarbība ar trešajām valstīm.

Ir pēdējais laiks uzsākt nopietnu cīņu pret tā sauktajām nodokļu krāpšanos „karuseļa shēmām”, kas ir organizētās noziedzības pamatā, akcentēja ES dalībvalstu sadarbības tīkla Eurofisc bijušais prezidents Janiks Ulo (Yannic Hulot). Lai atklātu PVN krāpnieku shēmu dalībniekus, būtiska nozīme ir visaptverošai pārrobežu datu analīzei un izpētei, sacīja J.Ulo.

Seminārā piedalījās Baltijas un Beniluksa valstu parlamentu deputāti, Eiropas Komisijas un GUAM (Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas) Parlamentārās Asamblejas pārstāvji, kā arī pārstāvji no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas nodokļu pārvaldes institūcijām.


Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157635938371135/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”