Āboltiņa filmas par Latvijas atmodas vēsturi pirmizrādē: ir svarīgi paraudzīties vēsturē un atcerēties pamatvērtības

(26.09.2013.)
Galerie

„Ir ļoti svarīgi paraudzīties vēsturē un vienlaikus atcerēties pamatvērtības. Mūsu pamatvērtība ir Latvijas valsts, un aiz šīs pamatvērtības saglabāšanas stāv cilvēki.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 26.septembrī, Saeimas namā uzrunājot klātesošos filmas „Uzturiet debesis spēkā…” svinīgajā pirmizrādē. Filma veltīta Latvijas Tautas frontes 25.gadadienai.

Savā runā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka šodien ir īpaša diena - mēs atskatāmies vēsturē, kurai pateicoties, mums atkal ir sava valsts. „Mēs svinam 25 gadus kopš tika izveidota Latvijas Fautas fronte. Tieši šajā ēkā tika sperts drosmīgs solis – nobalsots par mūsu valsts neatkarības atjaunošanu,” sacīja S.Āboltiņa.

„Tieši šodien Saeimas nama Sarkanajā zālē pirmo reizi notiek filmas pirmizrāde. Šī ir īpaša filma, jo tajā par mūsu tautas atmodu stāsta cilvēki, kas paši bija aculiecinieki ceļam uz mūsu valsts neatkarības atjaunošanu. Vienlaikus tā ataino atbildību, kas gulstas uz deputātu pleciem, sargājot sasniegto - Latvijas neatkarību,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja un atzīmēja, ka filmā atspoguļotais neatstāj interpretācijas iespējas par mūsu valsts vēstures notikumiem.

Filmu būs iespēja noskatīties arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam. To plānots demonstrēt Latvijas Televīzijas 1.kanālā pirmdien, 30.septembrī, plkst.21.15.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja pateicās filmas „Uzturiet debesis spēkā...” autoru kolektīvam - Edvīnam Inkēnam, Jānim Gavaram, Viktoram Avotiņam, Normundam Beļskim, Artūram Snipam un Ilgonim Lindem.
Filmas „Uzturiet debesis spēkā...” pamatā ir tā laika deputātu un viņu laikabiedru, kuri atbalstīja neatkarīgas valsts ideju, atskats uz Latvijas atmodas vēsturi.

Dokumentālajā filmā Jānis Peters, Dainis Īvāns, Anatolijs Gorbunovs, Ivars Godmanis, Georgs Andrejevs un citi Latvijas Republikas Augstākās Padomes un PSRS Tautas deputāti atceras un vērtē laiku no Radošo savienību plēnuma 1989.gadā līdz augusta pučam 1991.gadā. Vērienīgā video interviju arhīva veidošana tika aizsākta 2011.gadā, uzklausot tā laika aculiecinieku stāstus, pārdzīvojumus un atmiņas par mūsu valsts neatkarības atjaunošanu.

Filmu pirmizrādē klātienē noskatījās Saeimas deputāti, Latvijas Republikas Augstākās Padomes deputāti, kuri balsoja par neatkarības atjaunošanu, kā arī PSRS Tautas deputāti, kuri atbalstīja neatkarīgas Latvijas ideju.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”