Saeima konceptuāli atbalsta grozījumus Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā

(26.09.2013.)
Galerie

Saeima ceturtdien, 26.septembrī, konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja Saeimas Ārlietu komisijas sagatavotos grozījumus Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā, kas paredz noteikt, ka par diplomātu var būt Latvijas pilsonis, kuram nav citas valsts pilsonības.

Tomēr izņēmuma gadījumos pēc ārlietu ministra priekšlikuma Ministru kabinets varēs ļaut piešķirt diplomātisko rangu Latvijas pilsonim, kuram ir citas valsts pilsonība, ja tas nepieciešams Latvijas valsts interesēs.

Šī gada 1.oktobrī stāsies spēkā grozījumi Pilsonības likumā, kas atzīst dubulto pilsonību, nosaka pilsonības piešķiršanu valstī dzimušu nepilsoņu bērniem un Latvijas pilsoņu bērniem, kuri dzimuši ārvalstīs, kā arī paredz izmaiņas naturalizācijas kārtībā. Lai nerastos situācija, ka Latvijas Republiku pārstāvošajiem diplomātiem varētu būt arī citas valsts pilsonība, grozījumi likumā paredz noteikt, ka diplomāts ir Latvijas pilsonis, kuram nav citas valsts pilsonības.

Kā norāda likumprojekta autori, diplomāts, kuram ir dubultpilsonība, situācijās, kurās Latvijas un otras pilsonību pārstāvošās valsts intereses vai viedokļi atšķiras, nevar būt lojāls abām valstīm vienlaikus, un līdz ar izmaiņām Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā šādas situācijas tiks novērstas.

Grozījumu mērķis ir Latvijai lojāla, starptautiskajām tiesībām atbilstoša un efektīva diplomātiskā un konsulārā dienesta darbības nodrošināšana, kas vērsta uz Latvijas demokrātiskās iekārtas aizsardzību.

Izmaiņas Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā divos lasījumos vēl jāskata Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”