Saeimas priekšsēdētāja: kvalitatīva sociālā dialoga veidošana ir valsts goda un prestiža jautājums

(20.09.2013.)

„Efektīvas partnerības un kvalitatīva dialoga veidošana ar sociālajiem partneriem ir arī valsts politikas goda un prestiža jautājums. Dialogs un uzticēšanās ir atslēgas vārdi, kuriem būtu jāraksturo valsts politikas veidotāju, darba devēju un arodbiedrību attiecības. Tās ir partnerības attiecības, kurām ir viens kopīgs mērķis ― iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošana. Tādēļ esmu patiesi gandarīta, ka sociālās partnerības 20 gadu jubilejai veltītā konference ir veltīta tieši labklājības, ekonomiskās un sociālās attīstības jautājumiem.” To piektdien, 20.septembrī, uzrunājot starptautiskās konferences „Ceļš uz labklājību. Sociālā dialoga loma ilgtspējīgai ekonomikas un sabiedrības attīstība” dalībniekus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa uzsvēra: šobrīd, kad statistiskie rādītāji sāk uzrādīt ekonomiskās situācijas stabilu uzlabošanos, īpaši svarīgi ir domāt par atbalstu uzņēmējdarbībai, par nevienlīdzības un nabadzības mazināšanu valstī, un arī sociālajiem partneriem šeit ir nozīmīga loma.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par dialogā iesaistīto partneru kvalitatīvo sadarbību šo 20 gadu laikā. „Nenoliegšu, ka sarunas ne vienmēr ir bijušas vieglas, tās ir bijušas dinamiskas un reizēm spriedzes pilnas. Taču galvenais ir tas, ka katras konkrētās situācijas risinājumu ir bijis iespējams sasniegt, sēžot pie sarunu galda. Mūsu starpā šo 20 gadu laikā patiešām ir bijis dialogs, nevis katras puses monologs, un par to es jums šodien saku paldies,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa vērsa klātesošo uzmanību, ka Saeimu drīz sasniegs 2014.gada valsts budžeta portfelis, un tam ir jāsniedz sabiedrībai taisnīgas un sabalansētas izmaiņas nodokļu politikā, tam ir jābūt vērstam uz ekonomikas attīstību, nevienlīdzības mazināšanu, atbalstu ģimenēm ar bērniem, kā arī uzņēmējdarbības aktivitāšu veicināšanu: „Latvijas vērtība ir tās iedzīvotāji, par sevi un savu bērnu nākotni drošas ģimenes.”

Noslēgumā S.Āboltiņa akcentēja ― Latvijai ir vajadzīgi augsti mērķi un labākais, ko katrs no mums savai valstij spēj dot. Latvijas nākotne ir jāveido kopīgiem spēkiem ― tikai tā veidojas sabiedrība, kas pati spēj sevi uzturēt, pārvaldīt un lemt par savu nākotni.

„Vēlu mums visiem neapstāties pie sasniegtā, neatlaidīgi un ar pārliecību turpināt tuvināties izvirzītajiem mērķiem, nezaudēt savu sirds dedzību un vīziju par Latvijas nākotni. Ja tā būs dzīva, tad mūsu valsts tiks pāri visām grūtībām, tauta dzīvos labklājībā un cilvēki būs pārliecināti, ka Latvija ir vislabākā vieta, kur dzīvot, strādāt, radīt bērnus un justies piederīgiem,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.


Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157635679554033/with/9832879864/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt