Saeima atbalsta vienotas informācijas sistēmas izveidi starptautiskajā tiesiskajā sadarbībā

(05.09.2013.)
Galerie

Lai izstrādātu vienotu informācijas sistēmu starptautiskās tiesiskās sadarbības lūgumu reģistrācijai un sistematizācijai, Saeima ceturtdien, 5.septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Kriminālprocesa likumā.

 Likuma grozījumi paredz deleģējumu Ministru kabinetam noteikt informācijas sistēmas uzturēšanas un izmantošanas kārtību, tajā iekļaujamo ziņu apjomu, ziņu iekļaušanas, izmantošanas un dzēšanas kārtību, ziņu glabāšanas termiņus, kā arī institūcijas, kurām piešķirama piekļuve informācijas sistēmā iekļautajām ziņām, un šīm institūcijām pieejamo ziņu apjomu.

Informācijas sistēmas izveide atvieglos informācijas par tiesiskās palīdzības lūgumu apriti Latvijas institūciju vidū. Tāpat tiks sistematizēti visi tiesiskās palīdzības lūgumu kritēriji, piemēram, būs zināmi visi tiesiskās palīdzības lūgumu veidi, to nosūtīšanas un saņemšanas tiesiskais pamatojums, atteikuma iemesli, kā arī tiks apkopota informācija par spriedumos noteiktajiem sodiem, naudas sodu un konfiscēto naudas summu apmēriem.

Patlaban Latvijā netiek veikta starptautiskās sadarbības lūgumu vienota reģistrācija un sistematizācija, norāda likumprojekta autori Tieslietu ministrijā. Katra kompetentā iestāde sadarbības lūgumus reģistrē savā sistēmā, piemēram, Ģenerālprokuratūra starptautiskās sadarbības lūgumus reģistrē žurnālā. Šāda kārtība apgrūtina statistikas datu apkopošanu, jo, lai tos apkopotu, ir nepieciešams pārskatīt katru lietu atsevišķi, kas ir ļoti laikietilpīgs process, kam nepieciešama papildus kapacitāte, bet vairumā gadījumu statistika netiek apkopota vispār.

Šādas informācijas sistēmas izveidošanai Tieslietu ministrija ir saņēmusi finansējumu Eiropas Komisijas 2010.gada īpašās programmas „Krimināltiesības” ietvaros, informē likumprojekta autori.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas