Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotā vēstule Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vēstuļu akcijai

(10.07.2013.)

Augsti Godātie Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības akcijas ROKAS NOST NO DARBA LIKUMA dalībnieki!

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbilstoši Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas 2013.gada 21. jūnija rezolūcijai uz 9.jūliju ir izskatījusi 737 iesniegumus un saskaņā ar Iesnieguma likuma 6.panta 3.daļu sniedz atbildi.

Esam konstatējuši, ka akcijas dalībnieki Saeimai izvirza prasības trīs jautājumos: saglabāt Darba likuma 68.pantā noteikto piemaksu par virsstundu darbu 100% apmērā; atstāt Darba likumā 110.pantu, kas nosaka darba devējam obligātu saskaņošanu ar arodbiedrību, ja tas vēlas atbrīvot no darba arodbiedrības biedru; nodrošināt arodbiedrību tiesības savu darbību noteikt statūtos.

Pēc komisijas rīcībā esošās informācijas izskatīšanai Ministru kabinetā ir iesniegts likumprojekts „Grozījumi Darba likumā”, kura saturā nav ietverti grozījumi nedz 68.pantā, nedz arī 110.pantā.

Lai noskaidrotu un izvērtētu akcijas ietvaros aktualizētos jautājumus un meklētu kopīgu risinājumu, komisija šā gada 9.jūlijā rīkoja īpašu komisijas sēdi, kurā piedalījās Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs PĒTERIS KRĪGERS, priekšsēdētāja vietniece LĪVIJA MARCINKĒVIČA, jurists KASPARS Rācenājs, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas darba tiesību eksperts ANDRIS ALKSNIS, Labklājības ministrijas un Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

Komisijas deputāti uzklausīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvju bažas par Darba likumā spēkā esošo darbinieku garantiju samazināšanas draudiem, kā arī aicinājumu nepieļaut situāciju, kad arodbiedrības savu darbību turpmāk vairs nevarēs reglamentēt statūtos.

Uzklausot pieaicinātās personas un komisijas locekļu viedokļus, komisija kopā ar klātesošajiem vienojās par to, ka aizsāktā diskusija par akcijas dalībnieku izvirzītajām prasībām tiks turpināta, kad debates par likumprojektiem „Grozījumi Darba likumā” un „Arodbiedrību likums” iesniegtajiem priekšlikumiem notiks komisijā.
Izsakot atzinību par aktivitāti, patiesā cieņā.

Rīgā, 2013.gada 10.jūlijā


Priekšsēdētāja Aija Barča

Piektdien, 29.martā