Āboltiņa diasporas konferencē: mēs visi kopā esam Latvijas tauta un valsts ir svarīga mums visiem

(27.06.2013.)

„Mēs visi kopā – gan šeit, gan ārvalstīs dzīvojošie - esam Latvijas tauta, kur ikkatrs vēlas būt kopā ar savējiem un sajust savas tautas identitāti, runāt savas tautas valodā un zināt, ka šī zeme un mūsu valsts ir svarīga un kaut ko nozīmē ne tikai man vienam, bet arī daudziem citiem.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, pirmdien, 1.jūlijā, uzrunājot klātesošos konferencē „Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai. 2013”.

S.Āboltiņa savā runā pauda pārliecību, ka valsts politikai ir jābūt vērstai uz savu pilsoņu skaita saglabāšanu, rūpēm par viņu pēcnācējiem un saiknes spēcināšanu starp valsti un tās pilsoņiem, un vienlaikus uzsvēra - tas ir Latvijas valsts un latviešu nācijas, mūsu kultūras un identitātes pastāvēšanas jautājums.

Saeimas priekšsēdētāja izteica gandarījumu, ka šā gada 1.oktobrī spēkā stāsies grozījumi Pilsonības likumā. „Līdz šim spēkā bijušās likuma normas, kas liedza dubulto pilsonību, bija radušās pirmskara starptautiskās prakses kontekstā un vairs neatbilda mūsdienu pasaules dinamiskajiem procesiem. Iespēja līdzās mītnes zemes pilsonībai iegūt arī Latvijas Republikas pilsonību nozīmē daudz - tā pirmkārt ļauj saglabāt piederību savai valstij,” uzsvēra S.Āboltiņa, atzīmējot, ka dubultpilsonība ir arī jauna iespēja motivēt tautiešus un viņu bērnus un mazbērnus atgriezties savā vai vecāku dzimtenē.

„Jaunais Pilsonības likuma regulējums bija sens Saeimas parāds tiem Latvijas pilsoņiem, kas emigrēja no mūsu valsts pēc Otrā pasaules kara un viņu pēctečiem, kam nebija iespējas iegūt dubulto pilsonību. Tas ir arī parāds Sibīrijas bērniem un tiem pilsoņiem, kas emigrējuši ekonomisko apsvērumu dēļ uz Lielbritāniju un Īriju, kur dzimst bērni,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Noslēgumā S.Āboltiņa klātesošajiem, tostarp diasporas pārstāvjiem, sacīja: „Latviešiem svešumā bija jānosargā un jākopj sava valoda un kultūra, jo viņi negribēja zaudēt savu saikni ar Latviju un latvietību, vienlaicīgi viņi spēja adaptēties dzīvei citās valstīs.” Saeimas priekšsēdētāja pateicās visiem, kas izturējuši garos trimdas gadus un dziļi sirdī glabājuši mīlestību pret Latviju.

„Mīlestība pret savu valsti, augsti mērķi, godaprāts un sava darba darīšana pēc labākās sirdsapziņas ir galvenais, ko mēs katrs varam dāvināt savai valstij, lai veidotu to tādu, kādu vēlamies redzēt ik dienas,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634418214431/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt