Ārlietu komisijas deputāti tiekas ar Ķīnas vēstnieku

(22.05.2013.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 22.maijā, tikās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Jangu Guocjangu (Yang Guoqiang). Tikšanās laikā pārrunāta abu valstu divpusējā sadarbība un reģionālās drošības jautājumi.

Sveicot viesi Ārlietu komisijā, tās priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš uzsvēra, ka Latvija un Ķīna ir labi sadarbības partneri un to apliecina arī aktīvās attiecības starp abu valstu parlamentiem. Saeimā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Ķīnas parlamentāriešiem ir viena no skaitliski lielākajām, un tajā aktīvi darbojas arī Ārlietu komisijas deputāti, vēstnieku informēja komisijas priekšsēdētājs.

Arī J.Guocjangs atzinīgi vērtēja Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecības, īpaši akcentējot sadarbību politiskā un ekonomiskā līmenī, kā arī izglītības jomā. Vienlaikus vēstnieks apliecināja Ķīnas vēlmi stiprināt abu valstu divpusējo sadarbību.

Komisijas sēdē deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) interesējās par Latvijas uzņēmumu iespējām veiksmīgi iekļūt un konkurēt Ķīnas tirgū, tostarp zivsaimniecības un mežsaimniecības nozarēs, savukārt deputāts Nikolajs Kabanovs (SC) kā veiksmīgu Latvijas un Ķīnas sadarbības piemēru minēja mašīnbūvi, akcentējot, ka abām valstīm šajā jomā ir labs sadarbības potenciāls.

Abu valstu ekonomiskās sadarbības kontekstā vēstnieks aicināja uzņēmējus no Latvijas aktīvāk interesēties par Ķīnas tirgu dažādās institūcijās un vienlaikus atzinīgi vērtēja Latvijas ostu infrastruktūru.

Tikšanās laikā pārrunāta arī abu valstu sadarbība izglītībā un kultūrā. Deputāti un vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas un Ķīnas sadarbību izglītības jomā. O.Kalniņš pauda gandarījumu, ka ap 500 studentu pašlaik Latvijas augstākajās izglītības iestādēs mācās ķīniešu valodu. Savukārt vēstnieks sacīja, ka laba iespēja tūristiem no Ķīnas iepazīt Latviju būs 2014.gadā, kad Rīga pirmo reizi kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Vienlaikus vēstnieks informēja deputātus, ka nesen Latvijā viesojās tūrisma nozares pārstāvji no Ķīnas, un atzinīgi vērtēja mūsu valstī pieejamos viesnīcu pakalpojumus.

Tikšanās laikā pārrunāti arī Austrumāzijas reģiona drošības jautājumi.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt