Juridiskā komisija: Saeima arī Satversmes tiesas tiesnešus ievēlēs atklātā balsojumā

(21.05.2013.)

Turpmāk Saeima arī Satversmes tiesas tiesnešus amatā ievēlēs atklātā balsojumā, paredz Saeimas Juridiskajā komisijā otrdien, 21.maijā, konceptuāli pirmajam lasījumam vienbalsīgi atbalstītais grozījums Latvijas Republikas Satversmē. 

Ierosinātais Satversmes grozījums paredz, ka Satversmes tiesas tiesneši amatā atklātā balsojumā tāpat kā līdz šim tiks ievēlēti ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu.

Atsakoties no līdzšinējās prakses amatpersonas ievēlēt aizklātā balsojumā, tiks veicināta lēmumu pieņemšanas caurskatāmība un atklātība. Atklāti Saeimas balsojumi liks katram deputātam skaidrot savus apsvērumus, nodrošinās parlamentārās debates par nozīmīgiem sabiedriskiem jautājumiem un tādējādi veicinās arī diskusiju sabiedrībā par konkrētu lēmumu vai amata kandidātu, teikts likumprojekta anotācijā.

Saeima jau veikusi izmaiņas Saeimas kārtības rullī, un kopš pagājušā gada februāra sākuma noteikta atklāta balsošana, ievēlot Saeimas Prezidija locekļus, tiesībsargu, valsts kontrolieri, tiesnešus, Satversmes aizsardzības biroja vadītāju, ģenerālprokuroru, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju un virkni citu likumos noteiktu amatpersonu.

Aizklāta balsošanas procedūra vēl tiks saglabāta, amatā ievēlot Valsts prezidentu.

Juridiskā komisija grozījumu Latvijas Republikas Satversmē virzīs izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā Saeimas 30.maija sēdē. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt