Saeimas namu Muzeju naktī apmeklējuši vairāk nekā 4000 cilvēku

(19.05.2013.)
VideoGalerie

Saeimas nams sestdien, 18.maijā, Muzeju naktī piecu stundu laikā pulcēja vairāk nekā 4000 apmeklētāju, kuriem bija iespēja apskatīt ne tikai parlamenta interjeru un sēžu zāli, bet arī vairākas izstādes. Ekspozīcija „Videi draudzīgs parlaments. Papīra mūžs”, ļāva uzzināt, kā parlamentā mainījušies papīra izmantošanas paradumi un izsekot tā otrreizējās pārstrādes procesam – no izlietošanas birojā līdz jauniem izstrādājumiem. Izstāde tapusi sadarbībā ar Līgatnes papīrfabriku.

Savukārt parlamenta Balsošanas zālē sestdienas vakarā bija apskatāma uzņēmuma „Latvijas Valsts meži” un dabas fotogrāfa Andra Eglīša fotogrāfiju izstāde, bet Saeimas bibliotēkā - izstāde „Vispārējiem latviešu dziedāšanas svētkiem - 140”, kas ļāva ielūkoties unikālās mūsu tautas tradīcijās – kora dziedāšanas un Dziesmu svētku – vēsturē.

Rūpējoties par vidi, Latvijas parlamentā kopš 2010.gada ir izvietoti kartona konteineri, kuros vāc makulatūru nodošanai pārstrādei. Saeima pārstrādei nodod sešas tonnas papīra gadā. Šāda makulatūras apjoma pietiek, lai no otrreizējās pārstrādes papīra saražotu vienu miljonu papīra lapu.

Kopš Saeimas darbā dokumenti pieejami elektroniski, katrā sasaukumā aizvien vairāk deputātu dod priekšroku darbam elektroniskā vidē. 11.Saeimā jau vairāk nekā 70 deputāti atteikušies no Saeimas sēdes dokumentu izdrukām. Ieviešot virkni citu taupīšanas pasākumu, biroja papīra patēriņš Saeimā kopš 2010.gada samazinājies par vairāk nekā trim tonnām gadā.

Rūpējoties par vidi, parlaments ierīkojis velosipēdu novietni, kā arī pašlaik 80 procenti spuldžu Saeimas namā ir nomainītas uz ekonomiskajām. Tāpat Saeimai ir kāda tradīcija – gadskārtējā pavasara talka „Dāvana Latvijai”. Pēdējos gados parlamenta deputāti un darbinieki atjaunojuši rudens vētrās izpostīto Jūrmalas kāpu aizsargjoslu, stādījuši apšu un priežu mežu, kā arī sakopuši Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes dzimtas māju „Auči” apkārtni.

Saeimas nams Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vēra jau ceturto gadu pēc kārtas. Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas katru gadu vienlaikus notiek visā Eiropā. Šī gada Muzeju nakts vienojošā tēma bija „Zaļā krāsa – mežs”.

Ikvienam interesentam ir iespēja apmeklēt Saeimas namu arī ikdienā, iepriekš piesakoties ekskursijai.

Fotogrāfijas no Muzeju nakts Saeimā: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633509703619/
Video no Muzeju nakts Saeimā: https://www.youtube.com/watch?v=ME1u8J4PfbE
Infografika: http://infogr.am/Saeima---videi-draudzgs-parlaments/ 
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”