Āboltiņa biznesa sieviešu forumā: sabiedrībā joprojām pastāv stereotipi un pat aizspriedumi par to, kādai jābūt sievietei

(10.05.2013.)
Galerie

„Sabiedrībā joprojām pastāv stereotipi un pat aizspriedumi par to, kādai kopumā jābūt sievietei, kādās profesijās ir un kādās nav viņai vietas, kādi ir viņas pienākumi mājās un cik augsti pienākas kāpt pa profesionālās izaugsmes kāpnēm. Tikai sievietes tiek kritizētas par ārējo izskatu un ģērbšanās stilu.” To uzvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, piektdien, 10.maijā, atklājot starptautisku biznesa sieviešu forumu, kurā tiek pasniegtas „WeRise 2013” balvas vairākās biznesam nozīmīgās nominācijās.

„No vienas puses, tiek akceptēts, ka sieviete veido patstāvīgu profesionālo karjeru. Bet no otras puses – joprojām spēkā ir vecais KKK princips jeb citiem vārdiem – bērnu audzināšana, ģimenes maltītes un vērtību sistēmas veidošana joprojām plaši tiek uzskatīta kā sievietei vien piekrītoša funkcija,” sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka pēc Eiropas Komisijas pētījuma Latvija ieņem augsto trešo vietu Eiropas Savienībā biznesa sieviešu – līderu ziņā. „Šīs drosmīgās un aizrautīgās sievietes mūsu valstī ir labi pazīstamas, viņas bauda sabiedrības cieņu un iedvesmo citas sievietes. Viņu ikdienas darbs ir būtisks mūsu sabiedrības labklājībai un ekonomiskajai attīstībai. Biznesa sievietes–līderes ir apveltītas ar ļoti bagātu pieredzi, gatavas stāties pretī izaicinājumiem un uzņemties atbildību ne tikai par biznesa rezultātiem, bet arī par saviem darbiniekiem, viņu ģimenēm un viņu labklājību,” atzina S.Āboltiņa.

„Ja raugāmies no statistikas viedokļa, aina par sievietes vietu un nozīmi sabiedrībā mūsu valstī ir visai optimistiska. Ap 30 procentiem darba devēju Latvijā ir sievietes, tāpat arī sievietes veido pusi no Augstākās tiesas tiesnešu kopskaita. Augstākās izglītības iestāžu vadībā 30 procenti ir sievietes, savukārt parlamentā ievēlētās deputātes veido 23 procentus no kopējā deputātu skaita,” uzrunājot klātesošos, apliecināja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja aicināja: „Mums ir jārunā par katru veiksmīgi īstenotu projektu un jāstāsta mūsu dzīves stāsti, jo tie noteikti iedvesmos un iedrošinās vēl kādu sievieti uzsākt ko jaunu un gūt panākumus savā dzīvē. Mums ir jāatbalsta sievietes-līderes visos līmeņos – lokālā, nacionālā, reģionālā un globālā. Arī šis forums ir lieliska iespēja veidot spēcīgus sadarbības tīklus, iedvesmot un atbalstīt vienai otru.”

„Katra no mums ar savu godīgo ikdienas darbu, mīlestību, ko veltām savām ģimenēm un līdzcilvēkiem, dod savu artavu ticībai labākai nākotnei un sajūtu par piederību ne tikai savai valstij, tautai un kultūrai, bet arī kopīgām vērtībām un mūsu pienākumam vienam pret otru. Tas ir spēks, kas mīt ikkatrā no mums,” uzrunas noslēgumā sacīja S.Āboltiņa.

Foruma „WeRise 2013” mērķis ir pulcēt sievietes un arī vīriešus, kuri atbalsta sieviešu aktīvāku līdzdalību ekonomiskajos un politiskajos procesos. Forumā vairākas pasaules līmenī panākumus guvušas sievietes iepazīstinās ar savu iedvesmojošo dzīvesstāstu, kā arī dalīsies veiksmīga biznesa pieredzē un runās par savas izaugsmes un panākumu atslēgu.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633462272188/with/8724852483/
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”