Starptautiskā konferencē Saeimā diskutēs par attīstības sadarbību

(10.05.2013.)

Lai veicinātu diskusiju par attīstības sadarbību un Baltijas valstu lomas stiprināšanu Eiropas Savienības (ES) attīstības sadarbībā, piektdien, 10.maijā, Saeimā notiks starptautiska konference „Attīstības sadarbība: Baltijas valstu pieeja”.

Konferences atklāšanā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Baltijas Asamblejas (BA) prezidents Raimonds Vējonis.

Konferences pirmajā sesijā, kas veltīta ar ES attīstības sadarbību saistītajām iespējām un problēmām, klātesošos uzrunās ES attīstības komisārs Andris Piebalgs un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš. Tāpat sesijā aicināti piedalīties Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Makarovs, Igaunijas Ārlietu ministrijas Attīstības sadarbības un humānās palīdzības nodaļas vadītāja Katrīna Kanarika (Katrin Kanarik), Dānijas Ārlietu ministrijas Attīstības politikas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Natālija Feinberga (Nathalia Feinberg), Beniluksa parlamenta prezidents, Luksembrugas parlamenta Ārlietu un Eiropas lietu un sadarbības komitejas deputāts Marsels Obervaiss (Marcel Oberweis), kā arī biedrības „Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” direktore Inese Vaivare.

Savukārt otrajā konferences sesijā klātesošie diskutēs par Baltijas valstu iespējām dot savu ieguldījumu ES attīstības sadarbībā. Parlamentāriešu viedokli pārstāvēs Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāts Kārlis Eņģelis (RP), Lietuvas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Audronis Ažubalis (Audronius Ažubalis) un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Andris Mazuronis (Andrius Mazuronis), kā arī Igaunijas parlamenta Starptautisko attiecību nodaļas vecākā konsultante Anu Metsla (Anu Mõtsla).

Plānots, ka uzrunas teiks arī nevalstisko organizāciju un uzņēmēju pārstāvji ― Igaunijas diskusiju platformas attīstības sadarbības jautājumos (AKÜ) valdes priekšsēdētāja Mari Helēna Kabere (Mari-Helene Kaber), Lietuvas Ražotāju federācijas viceprezidents Jons Guzavičs (Jonas Guzavičius), ONE kampaņas biroja Briselē direktore Eloīza Toda (Eloise Todd), kā arī SIA „Belss” attīstības direktors Kārlis Maulics.

Konferencē aicināti piedalīties visu trīs Baltijas valstu parlamentu deputāti, Eiropas Komisijas, Baltijas Ministru padomes un Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas (GUAM) Parlamentārās Asamblejas, Baltijas jūras valstu parlamentārās konferences pārstāvji, eksperti, kā arī nevalstisko organizāciju, Latvijas Pašvaldību savienības un diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Paredzēts, ka konferences moderators būs Latvijas Ārpolitikas institūta direktors profesors Andris Sprūds.

Konference „Attīstības sadarbība: Baltijas valstu pieeja” notiks piektdien,10.maijā, plkst.9.30 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

Konferenci organizē Baltijas Asambleja.

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt