Saeima uzdod TM izstrādāt tiesisko regulējumu gadījumiem, kad tiek pārkāpts deputāta svinīgais solījums (zvērests)

(11.04.2013.)
Galerie

Saeima ceturtdien, 11.aprīlī, uzdeva Tieslietu ministrijai (TM) sagatavot un iesniegt Saeimā likumprojektu par tiesisko regulējumu gadījumiem, kad tiek pārkāpts Saeimas deputāta svinīgais solījums (zvērests).

Uzdevums TM dots, balstoties uz 13 854 pilsoņu iesniegto kolektīvo iesniegumu „Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu”. Atbildīgajai ministrijai likumprojekts Saeimā būs jāiesniedz līdz 2013.gada 31.decembrim.

Kolektīvais iesniegums „Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu” ir pirmā pilsoņu iniciatīva, kas iesniegta parlamentā, izmantojot Saeimas kārtības rullī paredzēto iespēju vērsties parlamentā ar vismaz 10 000 pilsoņu parakstītu iesniegumu.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Kolektīvais iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.

Iesniegumu var parakstīt Latvijas pilsoņi, kas tā iesniegšanas dienā sasnieguši 16 gadu vecumu. Parakstus iespējams vākt arī elektroniski, ja tiek nodrošināta parakstu identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība.

Patlaban Saeimā izskatīšanā ir vēl divi kolektīvie iesniegumi - par izmaiņām C vīrushepatīta ārstēšanai nepieciešamo medikamentu valsts kompensācijās un par limita noteikšanu braukšanas ātruma kontroles mērierīču (fotoradaru) fiksētajam transportlīdzekļu braukšanas ātrumam (Fotoradari 15+).




Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā