Baltijas Asamblejas deputāti: Baltijas valstu panākumu atslēga ir efektīva parlamenta un izpildvaras sadarbība

(04.04.2013.)

Viena no Baltijas valstu sadarbības panākumu atslēgām ir efektīva un elastīga sadarbība starp parlamentu un izpildvaru. To ceturtdien, 4.aprīlī, tiekoties ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, uzsvēra Saeimas deputāti, kuri Baltijas Asamblejā (BA) pārstāv Latviju. Puses tikās, lai pārrunātu BA un Baltijas Ministru padomes (BMP) sadarbības prioritātes šim gadam.

BA prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka Latvijai, kā prezidējošajai valstij gan BA, gan BMP, šis ir būtisks gads. BA prioritātes šogad ir Baltijas valstu pieejas saskaņošana attīstības sadarbības jomā, izmantojot Eiropas Savienības (ES) līdzekļus, konkurētspējīgas un inovatīvas ekonomikas veicināšana, kā arī enerģētika un transports, informēja R.Vējonis.

Puses bija vienisprātis, ka viens no šī gada Latvijas prezidentūras BA un BMP uzdevumiem izglītības, inovāciju un pētniecības jomās ir vienoties un panākt BMP BIRTI (Baltic Innovation Research and Technologies Infrastructure) darba grupas nodibināšanu, kurai tiktu noteikti mērķi, uzdevumi un atbildība. Vienlaikus turpmākais Baltijas valstu izaicinājums būs sadarbība, lai kopīgi iesaistītos Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta projektos, sacīja BA Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Atskatoties uz līdzšinējo Baltijas valstu parlamentu un valdību sadarbību, V.Dombrovskis atzinīgi vērtēja sadarbību NATO gaisa spēku patrulēšanas jomā, tomēr klātesošie bija vienisprātis, ka ir nozares, kurās
Baltijas valstu kopīgās intereses vēl jāmeklē.

Diskutējot par iespējamo Baltijas valstu interešu lobija ES biroja izveidi Briselē, V.Dombrovskis pauda, ka Baltijas valstīm nenoliedzami ir kopīgas intereses, taču vienlaikus tās arī konkurē savā starpā, un uzsvēra, ka vispirms ir jābūt skaidram šāda biroja mērķim. R.Vējonis pauda, ka ir nozares, kurās Baltijas valstis var gūt panākumus, tikai kopīgi sadarbojoties, piemēram, lielo eksporta tirgu apguvē.

Vienlaikus R.Vējonis informēja premjeru, ka šogad, 10.maijā, kopā ar Eiropas Komisijas attīstības komisāru Andri Piebalgu Saeimā plānots rīkot konferenci, lai kopīgi ar ekspertiem diskutētu par Baltijas valstu iniciatīvu koordināciju attīstības sadarbības jomā.

BA ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas, kurās ir 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.

Savukārt BMP ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību sadarbības institūcija. Tās augstākā lēmējinstance ir valdības vadītāju tikšanās, kas notiek vismaz reizi gadā. BMP uzdevums ir nodrošināt sadarbības nepārtrauktību Baltijas valstu izpildvaras līmenī. BMP pieņem lēmumus par BA ieteikumu izpildi, risina būtiskus jautājumus Baltijas sadarbības kontekstā, izstrādā un ievieš nepieciešamos pasākumus, lai veicinātu plašu un saturīgu savstarpējo sadarbību.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde