Paplašinās valsts amatpersonas deklarācijā obligāti norādāmo ziņu apjomu

(06.03.2013.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 6.martā, konceptuāli atbalstīja Ministru kabineta sagatavotos grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, kas paredz paplašināt valsts amatpersonu deklarācijā obligāti norādāmās informācijas apjomu.

 Deklarācijā turpmāk būs jānorāda attiecīga informācija, ja amatpersona ir patiesais labuma guvējs no citai personai piederošām vai pārvaldīšanā nodotām kapitāla daļām, akcijām un finanšu instrumentiem neatkarīgi no gūtā labuma, īpašuma vai darījuma apmēra.

Tāpat deklarācijā būs jānorāda informācija par īpašumiem, piemēram, dārglietām, antīko priekšmetu kolekcijām, kuru vērtība pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas un kas norāda uz valsts amatpersonas patieso mantisko stāvokli.

Izmaiņas likumā nepieciešamas, lai arī valsts amatpersonām noteiktu pienākumu deklarācijā norādīt informāciju par patieso labumu gūšanu, tādējādi novēršot jebkuras valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās ieinteresētības ietekmi uz valsts amatpersonu darbību, norāda likumprojekta autori Finanšu ministrijā.

Patlaban šāds pienākums saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu noteikts tikai fiziskajām personām.

Par grozījumiem valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas likumā trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt