Saeimas komisija atbalsta atvieglotu balsošanas kārtību ārvalstīs dienošajiem karavīriem arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās

(29.01.2013.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 29.janvārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, kas paredz atvieglot balsošanas kārtību karavīriem, kuri dienestu pilda starptautiskajās misijās. Attiecīgus grozījumus Saeima pirmajā lasījumā jau pieņēmusi Saeimas vēlēšanu likumā.

Grozījumi likumā paredz karavīriem noteikt atsevišķu, vienkāršotu balsošanas kārtību. Karavīriem būs iespēja arī EP vēlēšanās balsot starptautiskās operācijas rajonā.

Dienesta vietās netiks atvērti atsevišķi vēlēšanu iecirkņi, bet Centrālā vēlēšanu komisija organizēs savlaicīgu balsotāju sarakstu veidlapu, vēlēšanu zīmju un aplokšņu, kā arī vēlēšanu kastu nogādāšanu dienesta vietās. Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu balsošanas vietās būs jānodrošina aizklāta balsošana.

Pēc balsošanas Nacionālā kontingenta komandierim balsotāju saraksti, pāri palikušās vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu kaste nekavējoties būs jānosūta Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajam štābam pārsūtīšanai Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Par vēlēšanu norisi starptautiskās operācijas rajonā atbildīgs būs Nacionālā kontingenta komandieris vai viņa pilnvarota persona. Tāpat kā līdz šim karavīri varēs balsot arī pa pastu.

Patlaban balsošanas kārtība starptautiskajās misijās nav pietiekami efektīva, jo liels daudzums karavīru pasu ir jānogādā tuvākajā Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā un formalitāšu kārtošana atrauj karavīrus no dienesta pienākumu veikšanas.

Par grozījumiem Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā