Romualds Ražuks: kurortoloģijas nozare Latvijā ir jāatjauno

(23.01.2013.)

„Kurortoloģijas nozare Latvijā ir jāatjauno ― par to šodien, tiekoties ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, komisijā bijām vienisprātis. Kūrorta nozarei ir labs pamats ― mums Jūrmalā vēl ir piecas lielas kūrorta ārstniecības iestādes. Turklāt pētījumi rāda, ka veselības tūristu dinamikas izaugsme Jūrmalā ļauj prognozēt vismaz vēl divu konkurētspējīgu kūrorta ārstniecības iestāžu izveidi.” Tā trešdien, 23.janvārī, uzsvēra Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks, vienlaikus akcentējot, ka vēl joprojām nav skaidri daudzi ar Ķemeru viesnīcas saglabāšanu saistīti jautājumi.

Pašlaik tūrisma nozarē ir vairākas problēmas ― tūristi lielākoties ierodas vasarā vai Ziemassvētku laikā, galvenokārt apmeklē Rīgu un uzturas tikai dažas dienas. Kūrortu tūrisms atrisinātu šīs problēmas ― mūsu valsts viesi būtu izkliedēti pa Latviju, un, neatkarīgi no sezonas, atrastos tajā ilgāk, uzsvēra ekonomikas ministrs.

Diskutējot par Ķemeru viesnīcu, R.Ražuks pauda uzskatu, ka, lai pienācīgi tiktu nodrošināta tās saglabāšana, valstij viesnīca būtu jāiegādājas vai jāapsver iespēja no īpašnieka to atsavināt bez atlīdzības par vairāku privatizācijas līguma punktu pārkāpšanu. D.Pavļuts vērsa uzmanību, ka valstij nav tiesiska pamata nodarboties ar uzņēmējdarbību, tāpēc valdība noraida iespēju šo īpašumu iegādāties. Tāpat ir riskanti šo īpašumu atsavināt bez atlīdzības. Tas var radīt investīciju strīda risku, jo īpašnieks Ķemeru viesnīcā līdz šim ieguldījis aptuveni desmit miljonus latu, tāpēc jāatsavina būtu taisnīgi, atbilstoši tirgus cenai.

Iespējamais risinājums ir gudra, stratēģiski domājoša un Ķemeru viesnīcas attīstīšanā ieinteresēta investora piesaistīšana, sacīja ekonomikas ministrs, paužot nožēlu, ka, veicot bijušās Ķemeru sanatorijas privatizāciju, tā tika sadalīta vairākos objektos, kas šo procesu apgrūtina. Tomēr Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra apliecinājusi gatavību sazināties ar visu šo objektu īpašniekiem, lai varētu izveidot vienotu investīciju piedāvājuma paketi, deputātus informēja D.Pavļuts, uzsverot ― nepieciešama cieša sadarbība ar Jūrmalas domi un tās atbalsts, piemēram, apliecinājumā izveidot sabiedriskā transporta sistēmu.

Saeimas pieņemtie grozījumi Tūrisma likumā ļauj pilsētām pretendēt uz kūrortpilsētas statusu, kas veicinātu iespēju saņemt valsts līdzfinansējumu kūrortu infrastruktūrai un iespējas kūrortu ārstniecības iestādēm izmantot Eiropas struktūrfondu finansējumu, klātesošajiem atgādināja R.Ražuks.

R.Ražuks rosināja veidot komisijas darba grupu, kuras darbības mērķi būtu arhitekta Eižena Laubes mākslas darba ― Ķemeru viesnīcas ― saglabāšana, sekojot līdzi tiesiskajam pavasarī paredzamajam izsoles procesam, un kūrorta nozares atjaunošana. Tāpat deputāti iesaistīsies likumu grozījumu izstrādē, lai pilnveidotu īpašumu bezatlīdzības pārņemšanu valsts labā, ja tas tiks atzīts par nepieciešamu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā