Saeimas komisija: deputātu skaits vispirms būtu jāsamazina mazajās pašvaldībās

(15.01.2013.)

Saeimas deputāti otrdien, 15.janvārī, virzot izskatīšanai pirmajā lasījumā Ministru kabineta iesniegtos grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, kas paredz samazināt pašvaldībās ievēlamo deputātu skaitu, konceptuāli atbalstīja priekšlikumu par deputātu skaita samazināšanu mazajās pašvaldībās.

„Lai gan šodien lēmām likumprojektu kā steidzamu virzīt tālāk, vienojāmies, ka deputātu skaitu vispirms varētu pārskatīt mazajās pašvaldībās. Attiecībā uz pārējām pašvaldībām vēl ir nepieciešama diskusija par to, ko ar šo reformu plānots sasniegt. Tāpat jāņem vērā, ka tuvojas šī gada pašvaldību vēlēšanas, un īsi pirms tām veikt būtiskas izmaiņas nebūtu korekti,” pauda Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Komisija pauda atbalstu iecerei, kas paredz samazināt ievēlamo deputātu skaitu no 13 uz deviņiem tajās pašvaldībās, kuru administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrējušies ne vairāk kā 5000 iedzīvotāju.

Likumprojektā paredzēts, ka novados, kuros reģistrējušies no 5001 līdz 20 tūkstošiem iedzīvotāju, būtu jāievēl 11 deputāti līdzšinējo 13 vietā, bet pašvaldībās, kurās dzīvo no 20 001 līdz 50 tūkstošiem iedzīvotāju — 13 deputāti līdzšinējo 17 vietā. Tāpat paredzēts no 19 uz 15 samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, kurās ir vairāk nekā 50 tūkstoši iedzīvotāju.

Republikas pilsētu domēs deputātu skaitu samazināt nav plānots, taču gandrīz uz pusi rosināts samazināt Rīgas Domē ievēlamo deputātu skaitu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs komisijas sēdē uzsvēra, ka deputātu skaita samazināšana Rīgā no 60 uz 35 atbilst proporcionalitātes principam, kāds tiek ievērots Saeimas vēlēšanās, un šāds skaits deputātu būtu pietiekams, lai nodrošinātu pašvaldības frakciju un komisiju darbu.

Izmaiņas likumā rosinātas, lai novērstu situācijas, kad, palielinoties lēmumu pieņēmēju skaitam, tiek samazināta lēmumu pieņemšanas efektivitāte un kvalitāte, jo ievēlētajiem deputātiem ir atšķirīgas intereses, kuru dēļ nav iespējams vienoties par labāko risinājumu novada iedzīvotājiem.

Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis komisijas sēdē norādīja, ka vairums pašvaldību neatbalsta iecerētos grozījumus, jo tie apdraudēs visu bijušo pagastu pārstāvniecību novada domē.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nolēma likumprojektu „Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā” virzīt kā steidzamu. Saeimā pirmajā lasījumā to plānots izskatīt 24.janvārī, bet galīgajā lasījumā pieņemt 7.februārī.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt