Aizsardzības komisija noslēdz darbu pie grozījumiem likumā, kas ļaus policijai kontrolpirkumos plašāk iesaistīt nepilngadīgos

(15.01.2013.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 15.janvārī, izskatīšanai Saeimā trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā „Par policiju”, kas paredz policijas darbiniekiem iespējas kontrolpirkumos plašāk iesaistīt nepilngadīgos.

Likumprojekts arī paredz, ka Ministru kabinetam būs jānosaka kārtība, kā kontrolpirkums izdarāms un kas policistiem jāievēro, iesaistot kontrolpirkumos nepilngadīgos.

Lai konstatētu alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem, policija pašlaik kontrolpirkumos var iesaistīt nepilngadīgos, taču tie ir tikai jaunieši, kas papildu vispārējai vidējai izglītībai apgūst ievirzi policista darbā.

Likumprojekta autori norāda, ka tiesa šādu praksi atzinusi par tiesisku un grozījumi sekmēs sabiedrības līdzdalību likumpārkāpumu novēršanā.

Grozījumi likumā „Par policiju” ir daļa no likumprojektu paketes, kas paredz mazināt alkohola patēriņu jauniešu vidū. Likumprojekti alkohola ierobežošanai bērnu un jauniešu vidū izstrādāti Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas biedra Arvila Ašeradena vadītajā darba grupā, kurā strādāja arī deputāti Inita Bišofa (RP), Andris Buiķis (Vienotība), Ivans Klementjevs (SC) un Aleksejs Loskutovs (Vienotība). Kā norāda likumprojekta autori, Latvija atrodas starp tām Eiropas valstīm, kur alkohola patēriņš jauniešu vidū ir viens no augstākajiem, alkohola pieejamība vērtējama kā augsta un pēdējo piecu gadu laikā situācija nav mainījusies uz labo pusi.

Tāpat likumprojekts paredz, ka Valsts pārvaldes iekārtas likuma noteiktajā kārtībā pašvaldība, kura neveido savu pašvaldības policiju, var deleģēt sabiedriskās kārtības uzturēšanas funkcijas citai pašvaldībai.

Par grozījumiem likumā „Par policiju” trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt