Kandidātu saraksti vēlēšanu iecirkņos būs pieejami piecas dienas pirms vēlēšanām

(13.12.2012.)

Vēlētāji ar Saeimas, pašvaldību vai Eiropas Parlamenta vēlēšanām pieteikto kandidātu sarakstiem vēlēšanu iecirkņos turpmāk varēs iepazīties piecas dienas pirms attiecīgajām vēlēšanām. To paredz Saeimā ceturtdien, 13.decembrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi vēlēšanu likumos.

Saeimas vēlēšanu likums, Eiropas Parlamenta vēlēšanu likums un Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums tika grozīti, lai nodrošinātu racionālāku valsts un pašvaldību budžetu līdzekļu izmantošanu. Izmaiņas veiktas, ņemot vērā, ka līdz šim, kad kandidātu saraksti vēlētājiem ir pieejami 10 dienas pirms vēlēšanām, vēlētāju interese par sarakstiem un partiju programmā iecirkņos ir bijusi samērā neliela.

Grozījumi pašvaldību vēlēšanu likumā nosaka, ka turpmāk vēlēšanu zīmes netiks numurētas un uz tām būs tikai kandidātu saraksta nosaukums. Ja domes vēlēšanām būs reģistrēti divi vai vairāk kandidātu saraksti, secību, kādā sakārtojamas vēlēšanu zīmes, ko izsniedz vēlētājiem, noteiks vēlēšanu komisija, ne vēlāk kā septiņas dienas pirms vēlēšanām organizējot izlozi.

Pieņemtie grozījumi Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā nosaka solidāru finansiālo atbildību par vēlēšanu organizēšanu starp valsti un pašvaldībām gadījumos, kad Saeimas vēlēšanas, Eiropas Parlamenta vēlēšanas vai tautas nobalsošana notiek vienlaikus ar kārtējām pašvaldību vēlēšanām.

Turpmāk šādās vēlēšanās atlīdzība velēšanu komisijām un iecirkņu komisijām tiks finansēta no valsts budžeta Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā kārtībā, savukārt visus vēlēšanu komisiju darbības nodrošināšanai nepieciešamo preču un pakalpojumu iegādes, kā arī telpu uzturēšanas izdevumus segs attiecīgā pilsētas vai novada dome. Likums grozīts, lai novērstu Valsts kontroles konstatētos trūkumus un nodrošinātu vēlēšanām piešķirtā finansējuma izlietošanas caurskatāmību un izsekojamību.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde