R.Ražuks: lūgsim premjeru izskatīt iespēju kultūras pieminekli „Ķemeru viesnīca” iegādāties izsolē

(28.11.2012.)

„Ķemeru viesnīca - viens no Latvijas nacionālajiem lepnumiem – pašlaik ir kritiskā stāvoklī. Tās īpašnieku parādu dēļ Ķemeru viesnīca ir ieķīlāta bankā un drīz nonāks izsolē. Tādēļ, lai nodrošinātu Ķemeru viesnīcas saglabāšanu un aizsardzību, komisijas sēdē vienojāmies nosūtīt vēstuli ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ar lūgumu izskatīt iespēju piedalīties izsolē par viesnīcas iegādi,” trešdien, 28.novembrī, sacīja Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks.

Komisija atbalstīja deputāta Dāvja Stalta (VL-TB/LNNK) ierosinājumu vēstulē premjeram lūgt iegādāties Ķemeru viesnīcu kā tiesību kopumu - arī ar tai piederošo zemi, tostarp zemes dzīļu bagātībām. „Tādējādi mēs atgūtu ne tikai viesnīcu, bet arī tās teritorijā esošās zemes dzīļu bagātības – dziļurubumus, minerālus, dūņas. Šie dabas resursi mūsu valstij nodrošinātu lielu peļņu,” pauda R.Ražuks.

Izsole par Ķemeru viesnīcu plānota janvārī, un banka, kas to ieķīlājusi, aprēķinājusi parādu tās īpašniekam aptuveni piecu miljonu latu apmērā – tāda varētu būt arī Ķemeru viesnīcas sākuma cena, informēja Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Juridiskā departamenta direktors Mārtiņš Brencis. Komisijas deputāte Ilma Čepāne vērsa uzmanību, ka pastāv risks uz izsoles shēmu veidošanu pretendentu vidū, lai mākslīgi samazinātu izsolāmā īpašuma cenu. Šo situāciju varētu novērst, ja izsolē piedalītos Valsts nekustamo īpašumu aģentūra. Vienlaikus deputāte pauda bažas par situāciju, ja pēc Ķemeru viesnīcas pārdošanas pieteiksies mantinieki, kaut arī pašlaik trūkst ziņu par tādu esamību.

Diskutējot par tūlītējiem soļiem, kas nepieciešami viesnīcas sagatavošanai ziemai, jo tai nav pieslēgta apkure, kā arī ēka nav nodrošināta pret nelaimēm, M.Brencis informēja, ka tuvākajā laikā tiks iecelts viesnīcas pārvaldnieks. Jūrmalas pašvaldības izpilddirektors Valdis Vītoliņš sacīja, ka Ķemeru viesnīca šoziem netiks apkurināta, kas saistīts arī ar Ķemeru viesnīcas īpašnieka parādiem par gāzi. Tomēr tiks iztukšotas ēkas komunikāciju sistēmas, tostarp ūdens, kā arī tiek risināts jautājums par elektrības un siltuma pieslēgšanu ēkai. Savukārt kultūrvēsturiskie priekšmeti tiks pārvesti uzglabāšanai tiem piemērotos apstākļos.

VARAM pārstāve Inga Antāne vērsa uzmanību, ka, apsekojot viesnīcu, tajā konstatētas arī vairākas zādzības, tomēr nav ierosināts neviens kriminālprocess, jo nav pieteikušies cietušie. Atbildot uz R.Ražuka izteiktajām bažām par nepietiekamo apsardzi, V.Vītoliņš informēja, ka pašvaldības policija pastiprināti patrulē ap Ķemeru viesnīcu, tomēr tā nav tiesīga iet tajā iekšā, tādēļ tiesu izpildītājs centīsies piesaistīt pastāvīgu apsardzi.

Jebkuram kultūras pieminekļa īpašniekam ir pienākums nodrošināt pilnvērtīgu tā aizsardzību un saglabāšanu, tādēļ Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir tiesīga, uzraugot ēkas saglabāšanu, uzlikt sodus un sastādīt pārkāpumu protokolus, atgādināja M.Brencis, akcentējot, ka to apgrūtina problēmas sazināties ar īpašnieku.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt