Aivars Kļavis saņem Baltijas Asamblejas balvu literatūrā

(09.11.2012.)

Baltijas Asamblejas (BA) balva literatūrā šogad piešķirta prozaiķim Aivaram Kļavim par tetraloģiju „Viņpus vārtiem”. 2012.gada BA balvas literatūrā, mākslā un zinātnē tika pasniegtas 9.novembrī svinīgā ceremonijā BA 31.sesijas ietvaros Viļņā.

„Man ir patiess gandarījums, ka šogad Baltijas Asamblejas balvu literatūrā saņem Aivars Kļavis. Ar šo apbalvojumu Baltijas Asambleja augstu novērtē un pauž atzinību autoram par viņa apjomīgo un saturisko darbu, kas lasītājam ļauj aizrautīgi sekot Latvijas vēstures līkločiem,” uzsver Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Raimonds Vējonis.

BA balvu literatūrā piešķir igauniski, latviski vai lietuviski uzrakstīta romāna, lugas, dzejoļu, stāstu un apcerējumu krājuma vai tamlīdzīga sacerējuma autoram. Darba pirmpublicējumam jābūt izdotam pēdējo triju gadu laikā.

BA balva mākslā šogad tika piešķirta mākslinieku grupai „Visual solutions” no Igaunijas par mākslinieciskajiem sasniegumiem, kas veicina Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslas telpas apvienošanu vienotā diskusiju forumā.

Savukārt balvu par sasniegumiem zinātnē šogad saņēma habilitētais profesors Aļģis Petrs-Piskarsks (Algis Petras-Piskarskas) no Lietuvas par progresīviem lāzerfizikas un nelineārās optikas pētījumiem, inovatīvu lāzerinstrumentu izstrādi un auglīgu starptautisko sadarbību Eiropas un pasaules mērogā.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. 2011.gada BA balvu literatūrā saņēma lietuviešu filozofs Arvīds Jozaitis (Arvydas Juozaitis) par grāmatu „Rīga – civilizācija nevienam”. Balva mākslā tika piešķirta diriģentam Andrim Nelsonam par izciliem sasniegumiem izpildītājmākslas popularizēšanā un par pozitīva Latvijas tēla veidošanu pasaulē. Savukārt balvu zinātnē saņēma profesors Andress Ilmars Kasekamps (Andres Ilmar Kasekamp) no Igaunijas par grāmatu „Baltijas valstu vēsture” (2010).

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt