Saeimas komisija: kandidātu saraksti vēlēšanu iecirkņos būs pieejami piecas dienas pirms vēlēšanām

(16.10.2012.)

Vēlētāji ar Saeimas, pašvaldību vai Eiropas Parlamenta vēlēšanām pieteikto kandidātu sarakstiem vēlēšanu iecirkņos turpmāk varēs iepazīties piecas dienas pirms attiecīgajām vēlēšanām. To paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā otrdien, 16.oktobrī, otrajam lasījumam sagatavotie grozījumi vēlēšanu likumos.

Izmaiņas Saeimas vēlēšanu likumā, Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā un Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā nepieciešamas, ņemot vērā, ka patlaban, kad kandidātu saraksti vēlētājiem ir pieejami 10 dienas pirms vēlēšanām, vēlētāju interese par sarakstiem un partiju programmām ir samērā neliela, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) prakse. Jaunā kārtība ļaus racionālāk izmantot valsts un pašvaldību budžetu līdzekļus.

Šodien komisijā otrajam lasījumam atbalstīti arī grozījumi Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā, kas paredz noteikt solidāru finansiālo atbildību par vēlēšanu organizēšanu starp valsti un pašvaldībām gadījumos, kad Saeimas vēlēšanas, Eiropas Parlamenta vēlēšanas vai tautas nobalsošana notiek vienlaikus ar kārtējām pašvaldību vēlēšanām.

Turpmāk šādās vēlēšanās atlīdzība velēšanu komisijām un iecirkņu komisijām tiks finansēta no valsts budžeta CVK noteiktajā kārtībā, savukārt visus vēlēšanu komisiju darbības nodrošināšanai nepieciešamo preču un pakalpojumu iegādes, kā arī telpu uzturēšanas izdevumus segs attiecīgā pilsētas vai novada dome. Izmaiņas likumā nepieciešamas, lai novērstu Valsts kontroles konstatētos trūkumus un nodrošinātu vēlēšanām piešķirtā finansējuma izlietošanas caurskatāmību un izsekojamību.

Komisijas deputāti šodien vienojās pēc nedēļas izvērtēt CVK ierosinājumu pilnībā atteikties no ierobežojumiem, kandidējot konkrētajā pašvaldībā. Patlaban pašvaldību vēlēšanās persona var kandidēt, ja tai attiecīgajā pašvaldībā ir nekustamais īpašums, vismaz 10 mēnešus deklarēta dzīvesvieta vai tā vismaz četrus mēnešus ir nostrādājusi pašvaldības teritorijā.   



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt