Saeimā diskutēs par ES banku savienības izveidi

(18.09.2012.)

Lai diskutētu par Eiropadomes priekšsēdētāja Hermaņa Van Rompeja (Herman Van Rompuy) ziņojumu par iespējamiem risinājumiem ciešākai Ekonomikas un monetārās savienības integrācijai, Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 19.septembrī, uz sēdi aicinājusi finanšu un Eiropas Savienības (ES) politikas ekspertus. Jūnijā izplatītajā ziņojumā, ko Eiropadomes priekšsēdētājs izstrādājis sadarbībā ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju un Eiropas Centrālo banku (ECB), piedāvāti vairāki soļi tālākai ES integrācijai, tostarp vienotas ES banku savienības izveide.

„Ziņojums šī gada vasarā tika izstrādāts ar mērķi palīdzēt definēt virzienus, kādā Eiropas Savienībai spert konkrētus soļus, lai panāktu pilnīgi funkcionējošu ekonomisko un monetāro savienību. Ņemot vērā banku krīzes lielo ietekmi uz eirozonu un visu Eiropas Savienību skārušo finanšu krīzi, tieši integrēta finanšu ietvara izveidi Van Rompejs piedāvā kā pirmo elementu ciešākas ekonomiskās un monetārās savienības izveidē. Savukārt septembrī Eiropas Komisijas prezentētie priekšlikumi vienota eirozonas banku uzraudzības mehānisma veidošanā jau piedāvā konkrētus soļus ceļā uz vienotu banku savienību, piešķirot plašas banku uzraudzības pilnvaras Eiropas Centrālajai bankai. Sēdē ar ekspertiem diskutēsim gan par šo priekšlikumu, gan arī citiem Van Rompeja ziņojuma elementiem - integrētas budžeta sistēmas, integrētas ekonomikas politikas sistēmas izveidi, kā arī demokrātiskās leģitimitātes stiprināšanu,” pauž Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. 

Komisijas priekšsēdētāja atzīmē, ka jau 21.septembrī Latvija un citas dalībvalstis Briselē sāks konsultācijas piedāvātajiem ES tālākas integrācijas soļiem. „Tādējādi diskusija ar ekspertiem būs laba sagatavošanās Latvijas nacionālās pozīcijas apstiprināšanai jau šo ceturtdien, 20.septembrī. Rītdienas sēdes temats ir būtiska sastāvdaļa daudz plašākai diskusijai par Eiropas Savienības nākotni, un tādēļ Latvijai rūpīgi jānoformulē nostāja par šo jautājumu, diskusijā iesaistot arī finanšu, ekonomikas un politikas ekspertus, kā arī sociālos partnerus,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica.

Pēc konsultācijām ar ES dalībvalstīm šī gada oktobrī plānots publiskot Van Rompeja vidus posma ziņojumu, savukārt jau 2012.gada decembra Eiropadomē paredzēts iesniegt detalizēti izstrādātus priekšlikumus.
Uz komisijas sēdi trešdien, 19.septembrī, aicināta sabiedriskās politikas centra „Providus” Eiropas politikas pētniece Dace Akule, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds, Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds, kā arī Latvijas Bankas, Finanšu ministrijas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Latvijas darba devēju konfederācijas, Eiropas Kustības Latvijā un Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji.

Deputāti par ES banku savienības izveidi diskutēs Eiropas lietu komisijas sēdēs, kas notiks trešdien, 19.septembrī, plkst.9.00 un ceturtdien, 20.septembrī, plkst.12.30 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11. 

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt