Āboltiņa ASV parlamentāriešiem: Kongresam ir bijusi īpaša loma abu valstu labo attiecību veidošanā

(30.06.2012.)

„Latvijas un Amerikas Savienoto Valstu sadarbība ir veidota uz īpaši stabiliem pamatiem un visus šos deviņdesmit gadus ASV Kongresam ir bijusi īpaša loma abu valstu attiecībās. Sākot no pirmajiem neatkarības gadiem, viscaur okupācijas gadus, līdz arī mūsdienās ar rezolūcijām pieminot un kopā atzīmējot neatkarības atgūšanas gadadienu un citas zīmīgas gadskārtas,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, sestdien, 30.jūnijā, uzrunājot ASV Kongresa Ārlietu komisijas delegāciju, kas uzturas vizītē Latvijā.

„Jūsu atbalsts bija izšķirošs arī tajos gados, kad pēc Baltijas valstu dziesmotajām revolūcijām, barikāžu notikumiem un smagām reformām mēs gājām mērķtiecīgu ceļu, lai iekļautos transatlantisko valstu saimē. Šis process noslēdzās ar pilnvērtīgu dalību NATO un Eiropas Savienībā 2004.gadā,” atsaucot atmiņā abu valstu attiecību vēsturi, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Atskatoties uz ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones ceturtdien notikušo vizīti, S.Āboltiņa atzina, ka šī nedēļa ir iezīmējusies kā Amerikas Savienoto Valstu nedēļa Latvijā. „Šādai kontaktu intensitātei ir arī simboliska nozīme, jo pēc nepilna mēneša Latvija un Amerikas Savienotās Valstis atzīmēs 90.gadadienu kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas. Taču tā nebūs tikai piemiņas diena vēsturiskam notikumam. Mēs atzīmēsim arī deviņdesmit gadus, kuros kopā esam aizstāvējuši pašu galveno jebkurai valstij - cilvēku vēlmi dzīvot savā, neatkarīgā un plaukstošā valstī,” uzsvēra S.Āboltiņa. 

Vizītē Latvijā šodien uzturas pēdējo divdesmit gadu laikā lielākā ASV kongresmeņu delegācija, savukārt svētdien plānots uzņemt ASV uzņēmēju delegāciju. 




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā