Āboltiņa: Šī diena godina ASV un Latvijas stratēģisko partnerību, drosmīgus cilvēkus un kopīgas vērtības

(28.06.2012.)
VideoGalerie

„Šīs dienas ceremonija ir kas vairāk par nosaukuma piešķiršanu kādai Rīgas ielai. Šis ir ļoti saviļņojošs un simbolisks akts, kas apliecina Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības nozīmi un godina tos cilvēkus un vērtības, kas mums palīdzēja atgūt mūsu neatkarību, izvest padomju karaspēku, sasniegt stratēģiskos mērķus un iestāties Eiropas Savienībā un NATO, kā arī turpināt uzturēt stratēģisko partnerību ar ASV mūsdienās,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, uzrunājot Samnera Velsa (Sumner Welles) ielas svinīgās pārdēvēšanas ceremonijas dalībniekus.

Kopā ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni (Hillary Rodham Clinton) piedaloties ceremonijā par godu ielas, uz kuras atrodas jaunā ASV vēstniecība Latvijā, pārdēvēšanai, Solvita Āboltiņa uzsvēra drosmīgu un pārliecības pilnu personību nozīmi vēsturē: „Šodien mēs esam pulcējušies, lai godinātu vienu no šādiem cilvēkiem – diplomātu Samneru Velsu. 1940.gadā – laikā, kad Baltijas valstis tika okupētas, – viņš ar savu principiālo un drosmīgo rīcību lika pamatu Baltijas valstu okupācijas neatzīšanas politikai”.

„Fakts, ka ASV Valsts departamentā Latvijas karogs visus okupācijas gadus atradās līdzās citiem neatkarīgu valstu karogiem, iedvesmoja mūsu emigrējušos tautiešus ASV un citviet. Tas ļāva neapdzist ticībai par Latvijas valsti. Tas ļāva turēt un tas ļāva izturēt,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

„Tas, ka ASV atzina Baltijas valstu diplomātiskās pārstāvniecības par ārvalstu diplomātiskā korpusa daļu līdz pat 1991.gada augustam un neatzina Baltijas valstu varmācīgo iekļaušanu Padomju Savienībā, iedrošināja arī citas Rietumu demokrātijas nepakļauties Padomju Savienības spiedienam un uzskatīt Baltijas valstis par nelegāli okupētām,” savā uzrunā teica Saeimas priekšsēdētāja.

Solvita Āboltiņa norādīja, ka tādēļ šī ir piemērota diena, lai pašiem sev atgādinātu, ka aiz lielajiem vēstures notikumiem un pat nāciju likteņiem vienmēr stāv cilvēki - ar savu drosmi, savu ideju un nesatricināmo pārliecību.

Ceturtdien, 28.jūnijā, Latviju apmeklē ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa kopā ar ASV valsts sekretāri piedalījās ielas pārdēvēšanas ceremonijā par godu bijušajam valsts sekretāra vietniekam Samneram Velsam.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 9.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 9.maija kārtējā sēde
10:30  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:45  Eiropas pikniks par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā
12:45  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
17:00  2024.gada 9.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem