Jauniešu Saeimas dalībnieki meklēs atbildes uz jaunatnei aktuāliem jautājumiem

(26.04.2012.)

Vai vidusskolās jāievieš diskusiju stunda par profesionālās karjeras izvēles iespējām? Kā jauniešu biznesa idejas pārvērst praktiskā uzņēmējdarbībā? Kā Latvijas reģionos veicināt jauniešu iesaisti sporta aktivitātēs un mazināt aizraušanos ar kaitīgiem ieradumiem? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem piektdien, 27.aprīlī, meklēs 2.Jauniešu Saeima, kas Saeimas namā pulcēs 100 jauniešus no visiem Latvijas reģioniem.

„Mēdz teikt, ka šis ir iespēju laiks, un jaunieši noteikti ir tie, kas to vislabāk spēj izmantot. Arī šogad, iepazīstoties ar jauniešu pieteiktajām idejām, pārņem patiess lepnums par visiem 2.Jauniešu Saeimas dalībniekiem, kam degsme, vēlme līdzdarboties un nesavtīgi sniegt savu pienesumu ir pašsaprotama, un vīzija par saviem un savas valsts nākotnes mērķiem ir skaidra un neierobežota,” gandarījumu par jauniešu aktivitāti pauž Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Rīta cēlienā Jauniešu Saeimas deputāti sanāks uz pirmo sēdi Saeimas sēžu zālē, lai apstiprinātu mandātus un komisiju sastāvu. Sēdi vadīs Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, bet vietas Saeimas Prezidijā ieņems četri jaunieši, kuru idejas vēlēšanās ieguvušas vislielāko balsu skaitu.

No Jauniešu Saeimas deputātu iesniegtajām idejām tapuši četru deklarāciju projekti, pie kuru pilnveidošanas jaunieši 27.aprīlī strādās komisijās un Jauniešu Saeimas sēdē. Eiropas lietu komisijā jaunieši diskutēs par to, kā pilnvērtīgāk izmantot Eiropas Savienības sniegtās iespējas, bet Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā spriedīs par veselīga dzīvesveida veicināšanu sabiedrībā. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti strādās pie priekšlikumiem mūsdienīgas izglītības sistēmas veidošanai, savukārt par bērnu un jauniešu atbalstu tautsaimniecības ilgtspējīgai izaugsmei diskutēs Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.

Pēc darba komisijās notiks otrā Jauniešu Saeimas sēde, kurā jaunieši debatēs par komisiju sagatavotajiem priekšlikumiem deklarāciju pilnveidošanai.

Abām Jauniešu Saeimas sēdēm varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas interneta mājaslapā www.saeima.lv

Pasākuma ietvaros plānots nodibināt arī Jauniešu Saeimas deputātu grupu sadarbībai ar ASV – tajā strādās jaunieši, kuri piedalījās eseju konkursā. Viņi 2.maijā apmeklēs ASV vēstniecību.

Jauniešu Saeimas noslēguma pasākumā aktīvākie un politiski spēcīgākie Jauniešu Saeimas deputāti iegūs „Nākotnes politiķa” titulu.

100 Jauniešu Saeimas deputāti izvēlēti publiskā balsojumā, kandidātiem sacenšoties par vēlētāju atbalstu savām idejām, kā veicināt Latvijas izaugsmi. Vissīvākā konkurence bija Rīgas vēlēšanu apgabala jauniešiem, no kura uz 30 vietām kandidēja 64 pretendenti. Pavisam kandidatūras dalībai 2.Jauniešu Saeimā bija iesnieguši 196 jaunieši, par kuru idejām kopumā atdotas 5747 balsis.

Arī šogad Jauniešu Saeimā būs pārstāvēti visi Latvijas reģioni proporcionāli katra reģiona iedzīvotāju skaitam. Informācija par ievēlētajiem Jauniešu Saeimas deputātiem pieejama interneta mājaslapā www.jauniesusaeima.lv sadaļā „Kandidātiem”. 24 no 2.Jauniešu Saeimas deputātiem jauniešu parlamentā bija pārstāvēti arī pērn.

2.Jauniešu Saeimu rīko Saeima kopā ar sadarbības partneriem - biedrībām „Sabiedrība par atklātību „Delna”” un „Latvijas Bērnu forums”. Informatīvie atbalstītāji – sociālais tīkls Draugiem.lv un Latvijas Televīzija. Pasākumu atbalsta arī Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā un Frīdriha Eberta fonds.

Iepriekšējā Jauniešu Saeima sanāca 2011.gada 3.jūnijā.

2.Jauniešu Saeimas darba kārtība pieejama https://www.saeima.lv/lv/sabiedribas-lidzdaliba/jauniesu-saeima.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā