Saeima atjauno kultūrvēsturisko novadu ģerboņus

(22.03.2012.)

Saeima ceturtdien, 22.martā, galīgajā lasījumā pieņēma Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales ģerboņu likumu, kas paredz atjaunot Latvijas kultūrvēsturisko apgabalu – Vidzemes, Latgales, Kurzemes un Zemgales – ģerboņus. Likuma mērķis ir noteikt kultūrvēsturisko apgabalu ģerboņu kā valsts simbolu tiesisko aizsardzību un to izmantošanu.

Likums nosaka, ka ģerboņi būs jālieto likumā un Ministru kabineta noteikumos paredzētajos gadījumos, kā arī tām valsts un pašvaldību institūcijām, kurām šādas tiesības nosaka Valsts prezidenta rīkojums.

Jaunais likums saglabās tiesības privātpersonām izmantot ģerboņus cienīgā veidā, izņemot gadījumus, kad ģerboņa lietošana maldina par lietotāja juridisko statusu.

Likuma autori norāda, ka līdzšinējie normatīvie akti neliedza iespēju valsts vai pašvaldības institūcijai vai privātpersonai individuāli reģistrēt minētos ģerboņus un iegūt ekskluzīvas tiesības uz ģerboņu lietošanu, kas savukārt būtu pretrunā ar valsts interesēm.

Tāpat likums nosaka, ka ģerbonis var būt veidots jebkādā vizuāli uztveramā formā, kas nodrošina tā atbilstību attiecīgajam ģerboņa aprakstam un likumam pievienotajam attēlam.

Likums neparedz piesaistīt ģerboņus konkrētām valsts administratīvi teritoriālā iedalījuma vienībām.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā