Saeima ratificē sociālās drošības līgumu ar Austrāliju

(02.02.2012.)

Saeima ceturtdien, 2.februārī, otrajā galīgajā lasījumā atbalstīja Latvijas un Austrālijas līguma sociālās drošības jomā ratificēšanu. Līguma mērķis ir sekmēt sociālo drošību personām, kas pārceļas no Latvijas uz Austrāliju un otrādi, kā arī novērst dubultu sociālās apdrošināšanas iemaksu iekasēšanu.

Līgums nodrošinās personu uzkrātā sociālās apdrošināšanas stāža nepārtrauktību. Nosakot tiesības uz pensiju, otrā valstī uzkrātais apdrošināšanas stāžs tiks iekļauts kopējā stāžā. Līdz ar to personām būs tiesības saņemt gan pensiju no otras valsts, gan, summējot otrā valstī uzkrāto stāžu, iegūt tiesības uz pensijas noteikšanu un izmaksu.

Līguma nosacījumi attieksies ne vien uz vecuma pensiju, bet arī uz apgādnieka zaudējuma pensiju, apbedīšanas pabalstu, vienreizējo pabalstu mirušā laulātajam un sociālā nodrošinājuma pabalstu. Līgums arī ļaus vienkāršot sociālās drošības pakalpojumu administrēšanu abu valstu teritorijās.

Līdz šim starp Latviju un Austrāliju nav bijis neviena starptautiska līguma, kas regulētu sociālās drošības pakalpojumu eksportu.

Pēc Austrālijas puses aprēķiniem Austrālijā pensiju no Latvijas saņemtu ap 2000 personu, savukārt Latvijā pensiju no Austrālijas saņemt varētu ap 60 cilvēku.

Darbs pie savstarpējā līguma sociālās drošības jomā tika uzsākts 2004.gadā, kad notika pirmā Austrālijas puses delegācijas vizīte Rīgā. Ar likuma pieņemšanu apstiprināta 2011.gada 7.septembrī Rīgā parakstītā Latvijas un Austrālijas līguma galīgā redakcija.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā