Tautsaimniecības komisija aicina valdību steidzami risināt ostu darbības problēmas

(01.02.2012.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 1.februārī,
iepazīstoties ar situāciju Latvijas ostu darbībā, konstatēja būtiskas problēmas ostu pārvaldībā un aicināja Ministru kabinetu nevilcināties ar priekšlikumu izstrādi to risināšanai.

Komisijas deputāti uzklausīja Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā (ATPL), Baltijas asociāciju Transports un loģistika (BATL), Ārvalstu Investoru padomes (AIP), Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas (LTBA) un citu tranzīta nevalstisko organizāciju pārstāvju viedokļus par Latvijas lielo ostu darbību. Deputāti konstatēja, ka būtiskākās problēmas tajā ir – nevienlīdzīgas konkurences apstākļi uzņēmējiem, caurspīdīguma trūkums, interešu konflikti, ostu pārvaldītājiem iesaistoties komercdarbībā un labas pārvaldības principu neievērošana.

Komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis uzsvēra, ka tiesiskās nenoteiktība mazina ārvalstu un citu neatkarīgo investoru interesi par Latvijas ostām, un norādīja uz nepieciešamību pēc iesējas ātrāk pievērsties šo problēmu risināšanai.

Ārvalstu Investoru padome vērsa komisijas deputātu uzmanību uz Latvijas ostu zemo konkurētspēju, ko pierāda starptautiskie ostu konkurētspējas novērtējumi.

Komisija uzklausīja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu un Satiksmes ministru Aivi Roni, kurš arī piekrita, ka lielo ostu darbībā ir vajadzīgas izmaiņas, tai skaitā ir nepieciešami pasākumi Latvijas ostu konkurētspējas paaugstināšanai.

A.Ronis informēja, ka Ministru kabinetā tiks veidota darba grupa, kura strādās pie priekšlikumiem ostu darbības problēmu risināšanai un pirmo rīcības plānu varētu paziņot 1.jūnijā.

Komisijas deputāti aicināja valdību nevilcināties ar priekšlikumu izstrādi un sniegt Ministru Kabineta redzējumu un priekšlikumus situācijas risināšanai līdz1.aprīlim. Komisija vienojās atvērt grozījumiem likumu „Par ostām”, un aicināja valdības darba grupu, Ministru prezidentu un ārvalstu investorus priekšlikumus ostu darbības uzlabošanai komisijā iesniegt līdz šā gada 1.aprīlim.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā